Rešite se nesanice na potpuno prirodan način

Lekovi neka vam budu krajnji izbor, poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom. Masne sireve i začinjenu hranu treba izbegavati.

ness

Suprotno  mišljenju, poremećaji sna u starijoj dobi nisu uobičajena posledica starenja. Količina i potreba za snom menja se kroz različita životna razdoblja, ali starijima jednako tako može biti potrebno i više od osam sati sna, ističu stručnjaci.

Istraživanja  pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna,  pritom je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

Osobe starije od 60 godina osetljivije su i na podražaje poput buke, prevelike toplote ili hladnoće. Ako patite od artritisa, problema s bubrezima ili depresije, takođe ćete verovatno imati problema sa snom.

Nesanicu karakterišu problemi s uspavljivanjem, često buđenje tokom noći, prerano buđenje te osećaj umora i razdražljivosti odmah nakon spavanja.

Takođe treba razlikovati povremenu nesanicu, koja traje nekoliko dana i javlja se periodično, dok je za hroničnu nesanicu potrebno zatražiti pomoć lekara.

Alkohol vas neće uspavati, ali vežbanje i zagrljaji će pomoći

Fizička aktivnost

Za dobar san potrebno je vežbati barem 20 minuta četiri puta nedeljno. Posebno se preporučuje brzo hodanje ili trčanje, ples, plivanje. Vežbanje vas rešava stresa i učvršćuje telo, što su važni preduslovi za dobar san jer vam se produbljuje disanje i ojačava kardiovaskularni sistem.

Opuštanje

Umesto televizije, pre spavanja radije slušajte muziku, meditirajte ili čitajte literaturu koja vas usrećuje i smiruje.

Kafa i alkohol

Napitke s kofeinom ograničite i pijte u prepodnevnim satima. Alkohol vam neće pomoći kod uspavljivanja.

Pazite na vreme

Pokušajte leći i buditi se uvek u isto vreme jer telu odgovara ujednačen ritam. Vodite dnevnik spavanja, uvedite rituale poput kupanja pre sna, idite u krevet ranije, čak i vikendom.

Lekovi

Ako patite od hronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lekove vam može prepisati isključivo vaš lekar. Pre nego što posegnete za sredstvima za smirenje, isprobajte prirodne načine za bolji san i ništa ne uzimajte na svoju ruku.

Intima

Boljem snu pridonetće i seksualni odnosi, odnosno intiman odnos s partnerom. Biće dovoljno i malo maženja, nežnih reči te zagrljaja.

Ishrana

Zadnji dnevni obrok neka vam bude barem pola sata pre odlaska na spavanje. Ananas i banane, toplo mleko i keks pomoći će boljem snu, a izbegavajte masne sireve, začinjenu hranu koja vam može izazvati probavne probleme ili povećati nivo šećera u krvi.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...