Generic filters
Exact matches only

Rešite se kašlja uz ove savete

Kašalj je u osnovi zaštitni refleksni mehanizam koji omogućava otklanjanje stranih čestica i produkata sekrecije u gornjim disajnim putevima.

b

Povremeni kašalj olakšava normalno disanje, jer se na taj način obezbeđuje prohodnost disajnih puteva. Međutim, kašalj može da bude iritativan i umarajući, uporan tako da ometa svakodnevne aktivnosti i san. Ako je praćen ispljuvkom, naziva se kašalj sa iskašljavanjem; ako ispljuvka nema, naziva se suvi kašalj.

Kašalj je najčešće posledica infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su grip, prehlada ili upala sinusa.

Teži kašalj može ukazivati na oštećenje pluća usled infekcije, kao što je zapaljenje pluća i akutni bronhitis. Kod astme dolazi do sužavanja i zapaljenja disajnih puteva u plućima, što izaziva kašalj koji se pojačava noću ili nakon fizičkih aktivnosti. Do oštećanja pluća dolazi i pušenjem, koje izaziva karakterističan pušački kašalj.

Recepti koji će vam biti od velike koristi:

1.Recept:

Jednu kašiku pitomog bosiljka i kašiku meda prelijte sa 300 ml ključale vode i ostavite da stoji poklopljeno 10 minuta. Nakon toga procedite, pravim medom zasladite i pijte tri puta dnevno po jednu šolju pre jela. Terapija traje do ozdravljenja.

2.Recept:

800 g meda, 200 ml rakije i 800 g svežeg maslaca. Sve dobro promešajte. Uzima se svako jutro na prazan želudac po dve kašike – 30 dana.

3.Recept:

150 g voćnog soka, 150 g sirupa od zovinog ploda i 150 g lipovog čaja zajedno stavite da proključa i tada dodajte kašiku meda. Pijte toplo više puta dnevno po jednu šoljicu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...