Rešite se bolova uz pomoć čaja od kore bele vrbe

Kora bele vrbe sadrži specifično jedinjenje, pod nazivom salicin, koje je savremenoj medicini poslužilo kao prototip za acetilsalicilnu kiselinu – sada već svima dobro poznatu kao aspirin.

nj

Dakle, bela vrba ima veoma slično dejstvo kao što ga ima aspirin, ali nešto slabijeg intenziteta. U odnosu na njega, kao prirodno sredstvo ima svojih prednosti, ne izaziva iritaciju želudca, jer sadrži i tanine koji povoljno utiču na varenje.

Bela vrba može se upotrebljavati u slučaju:

– reumatoidnog artritisa
– osteoartritisa
– groznice
– glavobolje
– bolova raznog porekla

To je biljka koja ima protivupalno dejstvo i prirodni je analgetik i antipiretik.

Artritis, odnosno zapaljenje zglobova, je veoma rasprostranjena bolest od koje pati više miliona ljudi širom planete. Kako postoji više različitih oblika artritisa, tako se i simptomi ove bolesti u nekoj meri razlikuju. U globalu, karakteristični simptomi artritisa su probadanje i bolovi u zglobovima i vezivnom tkivu oko zglobova. Zbog toga savremeno lečenje artritisa podrazumeva upotrebu antiinflamatornih preparata, kao prvu liniju odbrane. Ali bez obzira na to koliko su takvi lekovi korisni, mnogi od njih sa sobom nose i određene rizike u vidu propratnih efekata, kao što su gastrointestinalni problemi i krvarenje. Upravo zbog toga kora bele vrbe može biti odlična alternativa, jer kod mnogih osoba daje jednako dejstvo u smislu ublažavanja bolova, bez nuspojava.

Recept za pripremu čaja od bele vrbe

Čaj od bele vrbe priprema se tako sto se 1-2 grama kore ovog drveta prokuva u 2dl vode tokom 10 minuta.

Za lečenje artritisa potrebno je piti oko 5 šolja ovog čaja dnevno. U tom slučaju dnevni unos salicina bi trebao biti od 60 do 120 mg.

U poređenju sa dosta snaznijim sintetickim preparatima, biljnim lekovima je obično potrebno duže vremena da bi ispoljili svoja terapeutska svojstva, pa bi koru bele vrbe trebalo upotrebljavati 15-tak dana da bi se osetilo olakšanje. Iako je bela vrba mnogo bezbednija od aspirina, dugotrajna upotreba nije preporučljiva, jer konstantna akumulacija salicina ipak može prouzrokovati oštećenje sluzokože želudca. Zato je najpametnije nakon 45 dana napraviti pauzu. Kod osetljivih osoba ili u prevelikim količinama mogu se i pre toga javiti mučnina i proliv.

Bela vrba može se upotrebljavati i protiv bolova akutnog karaktera, kao što su na primer sportske povrede ili glavobolja. Tada dužina terapije traje onoliko koliko traju i bolovi.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...