Rešenje za zadržavanje veće količine vode u telu

Pojava zadržavanja tečnosti je prisutna najčešće kod žena, tokom predmenstrualnog perioda, gde je uzrok povezan sa disbalansom hormona.

Zbog uticaja hormona, ovaj problem se javlja i tokom trudnoće a nestaje nakon porođaja.

Uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula, kod žena, koje sadrže estrogen, može uzrokovati pojavu otečenih nogu, ruku, stomaka, nekad i osećaj “nadutosti celog tela“. U klimakteričnom periodu kod žena, usled smanjenja lučenja progesterona, dolazi do zadržavanja tečnosti i osećaja nadutosti.

Ishrana sa smanjenim unosom vitamina B1, kao i proteina, može biti preduslov za pojavu edema.
Osobe koje pate od hroničnih venskih insuficijencija, ili proširenih vena na nogama, uglavnom imaju sve simptome zadržavanja tečnosti.

Određeni lekovi, među kojima lekovi za povišeni krvni pritisak, kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi( NSAIL) imaju svojstvo zadržavanja tečnosti u organizmu, pa osobe koje ih koriste, mogu patiti od toga.

Simptom zadržavanja tečnosti u organizmu, može biti pratilac ozbiljnih stanja kao što su, bolesti bubrega ( nefrotski sindrom, zapaljenja bubrega, lupus ), gde se edemi karakteristično lokalizuju na nogama.

Zatim tu su srčana insuficijencija (slabost srca ), hipertenzija, koja utiče na povećanje krvnog pritiska i posledično na povećanje ukupne tečnosti u organizmu. Otoci usled bolesti srca se lokalizuju na nogama i u plućima.

Simptomi zadržavanja tečnosti

Najčešći spolja vidljivi znaci zadržavanja tečnosti su u formi oticanja pogođenih delova tela, najčešće ruke, noge, zglobovi, dnevno povećanje težine, koje nije posledica gojaznosti, već samo posledica zadržavanja tečnosti u organizmu.

Takve osobe mogu se osećati naduto, nabubreno i brojka na vagi će uvek pokazati veću cifru. Promene na koži se mogu javiti u formi lokalizovnih edema, koji na pritisak se uvuku za nekoliko sekundi, što inače nije osobina kože u normalnim uslovima.

Prirodni načini lečenja zadržavanje vode

Usled blagog, periodičnog zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu se primeniti neke jednostavne metode, bazirane na promenama u ishrani i povećanju fizičke aktivnosti.

Smanjite unos soli

Izbegavajte prekomeran unos soli putem hrane, slanih grickalica, kikirikija, prerađene hrane, konzervirane hrane, suvomesnatih proizvoda. To su sve namirnice koje sadrže previše soli, koja u organizmu vezuje vodu.

Vitamin B1 i B6

Vitamini B kompleksa, koji se mogu uneti ishranom crvenim mesom i integralnim pirinčem. Oni su važni jer sprečavaju zadržavanje tečnosti.

Kalcijum, vitamin D, pantontenska kiselina

Nalaze se u mlečnim proizvodima, siru, ribi, voću.

Magnezijum

Izuzetno važan za žene, tokom PMS-a

Pijte puno vode

Iako zvuči kao paradoks, voda u većim količinama, hidrira telo i dobra je za rad bubrega.
Smanjite unos gaziranih pića, alkohola, kafe – sadrže materije, tipa kofein koji vezuje vodu za sebe i time je zadržava. Kafa je odgovorna za nastanak celulita kod žena.

Fizička aktivnost

Redovno vežbajte, radite vežbe istezanja, podignite noge u ležećem položaju.

Kao pomagalo, naročito kod osoba sa proširenim venama, dobro je koristiti elastične čarape, koje stežu i time sprečavaju zadržavanje vode u nogama.

Jogurt

On je izvor animalnih proteina. Sadrži dosta kalcijuma. Poželjan kod osoba koje pate od hipoproteinemije. Ali, nije poželjan kod osoba na dijalizi, baš zbog prisustva proteina.

Maslačak

Maslačak je biljka koja sadrži dosta kalijuma, pa time neutrališe povećan nivo natrijuma u organizmu, koji je odgovoran za povećanje krvnog pritiska. Sadrži magnezijum, mineral vrlo bitan kod žena, što je dobro kod predmenstrualnog nadimanja.

Čaj od maslačka

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica sušenog korena, lista i cveta maslačka, prelije sa šoljom tople vode. Ostavi se da odstoji 10 minuta. Nakon toga procediti i piti čaj tri puta dnevno.

Čaj ima izuzetno diuretičko dejstvo, pa može se korisititi i za prolećno čišćenje organizma. Zbog materija koje sadrži, može ometati dejstvo određenih lekova.

Peršun

Sa svojim zelenim listovima, peršun spada u jake prirodne diuretike.

Čaj od peršuna

Uzeti dve kašičice sušenog lista peršuna, preliti sa šoljom ključale vode. Neka odstoji 10 minuta. Procediti čaj, i pijte ga tri puta dnevno.

Svež sok od peršuna

Peršun se može izmiksati u blenderu i iscediti sok, koji pomešan sa ceđenim sokom od limuna, daje pravo jutarnje osveženje za organizam.

Sok od limuna

Stavite dve kašike ceđenog soka od limuna u čašu tople vode. Možete zasladiti sa medom. Uzimati ovaj sok svaki dan, ujutru i videćete rezultat. Nećete se osećati “naduto“.

Komorač

Seme komorača je dobar diuretik jer povećava izlučivanje natrijuma i vode iz organizma, putem bubrega. Isto tako, dobar je i kao čistač organizma od toksina.

Čaj od komorača

U šolju tople vode, staviti jednu kašičicu semena komorača. Neka odstoji 10 minuta, i procediti čaj. Piti ga tri puta dnevno, dok se ne vidi rezultat.

Kopriva

Kraljica među biljkama, pokazala je i svoj jak diuretički efekat na organizam. Spečava zadržavanje vode, pomaže izlučivanju viška vode iz organizma.

Čaj od koprive

Preliti suvu koprivu sa šoljom tople vode. Neka odstoji 10 minuta. Procediti čaj i piti ga tri puta dnevno, može i na duže vreme.

Kukuruzna svila

Kukurzna svila je od davnina poznata i primenjivanja kod nemogućnosti mokrenja, kod bolesti bubrega, infekcija urinarnog trakta. Samim tim, ona ima i diuretičko svojstvo. Sprečava zadržavanje vode u organizmu, samim tim i pojavu nastanka gihta i artritisa.

Čaj od kukuruzne svile

Uzeti 2 kašike sušene kukuruzne svile ili 1/4 šolje sveže, preliti sa šoljom ključale vode. Pustiti da odstoji 5 minuta. Procediti i piti blago zaslađeno dva puta dnevno.

Zbog prisustva određenih materija, treba je oprezno primenjivati kod osoba sa kardiovaskularnim problemima. Kukuruzna svila ima svojstvo da razređuje krv.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..