Generic filters
Exact matches only

Rešenje za salo u predelu stomaka

Brojna istraživanja pokazuju da nakupljanje masnoće u predelu stomaka povećava zdravstvene rizike.

To se posebno odnosi na ljude sa viškom visceralne masti. Za razliku od potkožnog masnog tkiva, visceralna mast nalazi se duboko u trbušnoj duplji i okružuje unutrašnje organe.

Ona podstiče razne upale koje su okidači za mnoge bolesti, kao što su razvoj dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, određenih karcinoma i čak smanjenog kognitivnog funkcionisanja sa starenjem.

Važno je da se napomene da je prekomerna visceralna mast rizična i za ljude koji nemaju višak kilograma ili nisu gojazni.

Poznato je da hronični stres i loš kvalitet sna povećavaju visceralnu mast, dok vežbanje i određena hrana mogu da imaju značajan uticaj na njeno smanjenje.

Pokazalo se i da neke specifične namirnice i hranljive materije pomažu u usmeravanju gubitka masnoće vezane za predeo stomaka, a evo kojih pet namirnica nutricionisti smatraju da svakako treba da se uvrste u svoj uobičajeni jelovnik.

Avokado

Osim vlakana, avokado kao namirnica je pun antioksidansa, vitamina i minerala. Pored toga, sadrži velike količine kalijuma, minerala koji podržava rad srca pa pomaže u regulaciji krvnog pritiska, deluje kao prirodni diuretik, uklanjajući tako višak natrijuma i telesnih tečnosti.

Čak ako ga i ne jedeš svakodnevno, s vremena na vreme je dobro da se ubaci na svoj jelovnik.

Možeš da ga poslužiš kao namaz, uz salatu ili da ga dodaš u svoj smuti i uživaš u svim dobrobitima.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, koji su glavni sastojak mediteranske dijete, pored biljnih proteina, antioksidanasa, vlakana i širokog spektra vitamina i minerala sadrže i zdrave masti.

Ako niste alergični na njih, možete da ih dodate u bilo koji obrok ili međuobrok.

Za doručak možete da koristite puter od orašastih plodova, možete da ih stavite u svoje smutije ili salate, a možete da ih samo grickate.

Sočivo

Mnogi smatraju sočivo jednom od najboljih namirnica na svetu. Pored toga što po svojoj prirodi ne sadrži gluten, pristupačan je i ekološki prihvatljiv, svestran po pitanju pripreme, ujedno je i neverovatno hranljiva namirnica.

Pun je biljnih proteina, minerala, vitamina i antioksidanata. Možete da ga koristite kao zamenu za meso, kao dodatak povrću, krompiru ili tikvicama. Možete da ga dodate u salatu ili od njega da napravite jednostavan kari ili supu.

Celovite žitarice

Umesto da izbegavate žitarice, konzumirajte umerene količine celih žitarica koje su u skladu sa vašim energetskim potrebama. Dobra opcija za doručak je uvek šolja ovsene kaše, smeđi ili divlji pirinač za večeru.

Divlji losos

Vitamin D važan je za brojne funkcije ljudskoga tela, uključujući imunitet, regulaciju gustoće kostiju i mentalno zdravlje. Istraživanja takođe pokazuju da je nizak nivo vitamina D u krvi povezan sa povećanjem ukupne telesne masti i visceralne masti kod žena.

Malo je hrane koja je značajni izvor vitamina D, a jedna od najboljih namirnica svakako je divlji losos.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...