Generic filters
Exact matches only

Rešenje za PROŠIRENE PORE na licu- RECEPTI (VIDEO)

Proširene pore: Pore su vrlo bitan deo ljudskog tela i nalaze se svuda po koži.

One propuštaju znoj iz organizma i pomažu u regulisanju i održavanju optimalne temperature tela. Pore na licu su specifične jer su veće i mogu postati znatno proširene.

Proširene pore se javljaju kada lojne žlezde luče previše sebuma i pojačano rade. Pored toga što su proširene pore estetski problem, one se i začepljuju, što izaziva upalne procese, akne, mitesere, a nekada i infekcije.

KAKO REŠITI PROŠIRENE PORE?!

Zašto se javljaju proširene pore?

Kako smo svi različiti, tako je svima i koža različita, pa pojava proširenih pora kod nekih osoba može biti slučajna ili nasledna, a kod drugih izazvana određenim faktorima, kao što su:

  • neadekvatna nega lica
  • uticaj sunčevog zračenja
  • posledica akni i mitesera
  • masna koža

Sprečite pojavu proširenih pora

Najbolji lek za većinu stvari je prevencija, pa tako i za proširene pore. Kako biste izbegli pojavu proširenih pora na licu, potrebno je da se pridržavate sledećih saveta:

  • Praktikujte adekvatnu negu lica svakodnevno. Skidajte šminku pre odlaska na spavanje, koristite kreme za određeni tip kože i redovno odlazite na higijenske tretmane lica.
  • Ukoliko se izlažete suncu, potrebno je nositi kremu sa SPF faktorom, ali i izlagati se što manje direktnim sunčevim zracima.
  • Izbegavajte uljane kozmetičke proizvode ukoliko imate masniji tip kože.
  • Ne cedite bubuljice, akne i mitesere.

Rešenje postoji

Nekada je teško rešiti se proširenih pora, ali nije nemoguće. Ako se na koži lica dešava uporni i ozbiljniji upalni proces, najbolje je prvo konsultovati se sa dermatologom kako biste pronašli najbolje rešenje.

U drugim slučajevima rešenje može biti u pronalasku odgovarajuće dnevne rutine i menjanju loših navika. Dobra rutina nege lica uključuje proizvode koji su pogodni za određeni tip kože. Neadekvatni proizvodi mogu samo poremetiti kožu lica i izazvati pojavu proširenih pora.

Čišćenje lica

Prvi i osnovni korak ka zdravoj koži je redovno čišćenje lica. Kožu lica je potrebno čistiti svako veče i svako jutro. Tokom večernje rutine čišćenja potrebno je dodatno obratiti pažnju jer tada treba ukloniti šminku i/ili prljavštinu koja se skupila na koži tokom dana. Za čišćenje bi trebalo birati preparate po tipu kože kako se dodatno ne bi narušilo stanje kože lica.

Piling lica

Piling lica je odličan saveznik u borbi protiv proširenih pora, ali je bitno izabrati adekvatan piling kako ne biste napravili još veću štetu. Piling ne bi trebalo da bude previše agresivan i ne bi trebalo da se praktikuje više od dva puta nedeljno.

Piling za lice od kafe

Vrlo jednostavan piling lica možete uraditi nakon što popijete svoju jutarnju kafu. Talog koji ostane nakon domaće kafe može se iskoristiti kao piling. Potrebno je samo da umasirate talog u lice i isperete ga hladnom vodom. Nakon toga nanesite hranljivu ili hidratantnu kremu za lice.

Maske za lice

Maske za lice mogu biti odlično rešenje za smanjenje proširenih pora, a posebno je dobro što se mnoge maske mogu napraviti i u kućnoj radinosti.

Maska za lice od gline

Najjednostavnija, ali i najučinkovitija maska za lice je maska od gline. Za masnu kožu je odlična zelena glina, dok se za suvu i osetljivu preporučuje bela glina. Potrebno je pomešati dve kašičice gline sa dve kašičice hladne vode i promešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Masku naneti na lice i sačekati oko 15 minuta da se skroz osuši, pa je potom isprati mlakom vodom. Nakon maske umijte se hladnom vodom i nanesite odgovarajuću kremu za lice.

Maska za lice od belanceta

Ako ne možete da nađete odgovarajuću glinu, uvek možete napraviti masku od belanceta. Potrebno je da umutite jedno belance i da ga nanesete na lice. Nakon 20 minuta isperite lice mlakom vodom, pa se umijte hladnom i nanesite kremu za lice. Rezultate ćete primetiti odmah, lice će vam biti zategnutije, a pore manje.

Adekvatna krema za lice

Veoma je bitno koristiti odgovarajuću kremu za tip kože koji imate. Ako je koža suva, potrebno je koristiti kremu za suvu kožu, koja je obično masnije strukture. Ako je koža masna, onda bi trebalo izbegavati masne kreme i ulja za negu lica, već bi trebalo koristiti laganije i hidratantne kreme za lice. Koji god tip kože da imate, svaki dan bi trebalo da koristite kremu sa SPF zaštitnim faktorom.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...