Rešenje za povišen holesterol

Donosimo vam top šest namirnica koje će vam pomoći da iz borbe s holesterolomm izađete kao pobednk i to u svega tri meseca.

 

Vlakna

Vlakna su zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od onih nezdravih poput šećera i skroba, biljna vlaka do kraja varenja putuju netaknuta.

Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze npr. grašak i kaša, a u kategoriju netopivih npr. pšenične mekinje. Vlakna su izuzetno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih stvari iz našeg tela. Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu delovati i preventivno. Grašak, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi svakako trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Koštunjavo voće (Orašasti plodovi)

Većina orašastih plodova, uključujući i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje holesterola. Međutim, izbegavajte slane orašaste plodove, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku. Smatra se da se blagodeti orašastih plodova kriju u njihovom sastavu. Naime, sadrže sterole i mononezasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja. Bogati su i vlaknima i vitaminom E.

“Pametna” hrana

U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanoli koje možete pronaći u biljkama. Oni su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol pa sprečavaju apsorpciju holesterola. Mogu se pronaći u nerafinisanim biljnim uljima, koštunjavo voće (orašasti plodovi), žitaricama, semenkama, ali i u jogurtima. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Naravno, svakog dana.

Soja

Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su veoma zdravi i ljudskom organizmu donose niz blagodeti, uključujući i smanjenje holesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovno konzumirati. Budući da soja ima specifičan okus, u ishranu je uvodite postepeno – svaki dan malo više. Opskrbite se sojinim mlekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua.

Stručnjaci kažu da ćete pozitivne rezultate primetiti već nakon dve nedelje konzumiranja soje.

Zdrava ulja

Maslinovo ili ulje od repe ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadrže uglavnom mononezasićene masti, što znači da niti povećavaju, ali i ne smanjuju nivo holesterola u krvi.
Međutim, pomažu i jačanju zidova arterija, a to znači da je malo verovatno da će ih oštetiti holesterol. Istraživanja pokazuju da zamena zasićenih masti (svinjske i maslaca) zdravim uljima rezultira smanjenjem holesterola.

Zob

Zob sadrži spojeve beta glukana koji imaju zaštitnički učinak na ljudski organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sistema veže na sebe holesterol i na taj način sprečava njegovu absorpciju. Holesterol se tada izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružiće vam redovna konzumacija zobi i to najbolje u obliku doručka od zobene kaše. Po mogućstvu, svako drugo jutro.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...