Rešenje za kurje oko

Kada je u pitanju kurje oko uzrok nastanka ove neprijatne pojave na stopalima treba tražiti u brojnim situacijama.

 

Ako imamo u vidu da se odgovor na pitanje kako se javlja kurje oko nalazi u pritisku koji stopala trpi, usled nepravilne statike stopala, ovo su neki od uzorka pojave kurjeg oka:

  • ako je obuća neudobna, tesna ili uska pa se koža stopala neprestano trlja o rubove cipela i proizvodi neprijatno trenje;
  • ako dugo stojite u jednom mestu ili nosite potpetice, usled čega se pritisak stvara na samo jedan, određeni deo stopala koji biva najviše pogođen nepravilnom statikom;
  • postoje neki ljudi koji su skloniji razvitku kurjeg oka, kako zbog genetskih predispozicija koje podrazumevaju viši luk stopala koji stvara povećani pritisak na nožne prste, tako i zbog nepravilnog hoda zbog urođenih ili nastalih deformiteta;
  • ako svirate neki instrument ili učestalo radite poslove koji zahtevaju korišćenje ruku, kurje oko može da nastane i na dlanovima;
  • ako nosite cipele bez čarape, jer se u tom slučaju povećava trenje između cipela i stopala, pa se stvara okidač za nepravilnu statiku koja se samo pogoršava i stvara kurje oko na stopalima;
  • ukoliko patite od dijabetesa, pri čemu je cirkulacija stopala oteža i postoji veći rizik od nastanka kurjih očiju stopala.

Kurje oko se najčešće javlja na mestima oslonca, odnosno na tabanu prema prstima, najčešće na petom prstu, a može da se javi i na peti. Kurje oko na samom stopalu je veoma tvrdo i bolno, dok na bočnoj strani prsta ima blažu formu i mnogo je mekše.

Clavus (kurje oko) predstavlja izmenjeni, modifikovani žulj, čiju sredinu zauzima okrugla rozasta tvorevina u obliku čepa, opkoljenog uskim prstenom. Ta sredina kurjeg oka, siva i zrnasta, veličine je sočiva i zajedno sa prstenastom lamelom na periferiji daje izgled vučjeg oka. Pored toga, kurje oko je osetljivo na dodir i izaziva bolove prilikom promene vremena.

Vrste kurjeg oka – meko kurje oko i tvrdo kurje oko

Kada su u pitanju vrste kurjeg oka, ono može da bude tvrdo ili meko. Meko kurje oko nastaje na mestima između nožnih prstiju, koja su često znojava i vlažna. Nastaje u trenucima kada se nožni prsti naslanjaju jedne na druge i dovode do “lezije poljubaca” (“kissing lesion”). Meko kurje oko se uglavnom nalazi na bočnoj strani.

Tvrdo kurje oko karakteriše staklasti centralni deo i ono nastaje na gornjoj strani nožnih prstiju, kao i na prednjem delu tabana. Tvrdo kurje oko zapravo nastaje na onim delovima stopala koje tokom hodanja trpe najveći pritisak, odnosno kod kojih je statika najmanje pravilna.

Prevencija pojave kurjeg oka – kvalitetna i udobna obuća

Kao glavni oblik prevencije stvaranja kurjeg oka preporučuje se nošenje kvalitetne i udobne obuće, odnosno obuće koja nije preuska, kao što su baletanke, te nošenje ortopedskih uložaka već od puberteta, kako bi se sprečila deformacija samog stopala i suzio prostor za nastanak, odnosno pojavu kurjeg oka.

Ukoliko obuća nije udobna, sa mekanim đonom, onda je mnogo teže da se spreči pojava kurjeg oka. Ako dugo stojite ili hodate u neudobnoj obući, sa tvrdim đonom, onda često stanje može da se pogorša ili da se novo kurje oko pojavi.

Kako ukloniti kurje oko – lekovi za kurje oči

 

Kurje oko na stopalu možete i sami da tretirate kod kuće. Za takav tretman postoji više načina, pa tako pored flastera protiv kurjeg oka, možete svoja stopala da potopite u toplu kupku koja će omekšati tvrdu kožu.

Pored toga, tvrdu kožu kurjih očiju možete da uklonite pomoću odgovarajućih četki ili kamenom plavučcem. Takođe, hidriranje kože kremama i losionima je još jedna opcija da kurje oko na stopalu tretirate kod kuće.

Mast za kurje oko

Mast za kurje oko treba aplikovati na regiju koja je zahvaćena ovim stanjem. Pre samog korišćenja krema za kurje oko, potrebno je područje zahvaćeno kurjim okom namakati u toploj vodi desetak minuta, nakon toga prosušiti i namazati mast za kurje oko.

Poželjno je da kremu koristite ujutru, dok zdravu kožu oko zahvaćenog područja treba zaštiti nekom neutralnom mašću.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..