Rešenje za hladne prste ruku i nogu

Sužene krvne žile, nedostatak hranjivih tvari i hladnoća neki su od najčešćih uzroka loše cirkulacije krvi u prstima. Uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem, fizička aktivnost te drugi načini zagrevanja tela mogu pomoći

prsti

Prsti na rukama i nogama su vam često hladni? Osnovni razlog je smanjeni dotok krvi u ruke i noge. Razlozi za to su vrlo različiti. No među najčešće uzroke ubrajaju se nezdravi životni uslovi, izloženost hladnoći i neprikladna ishrana.

Glavno je uspostaviti pravu dijagnozu. Prepustite da je lekar donese, ali i vi razmislite o mogućim uzrocima:

Starenje:

S godinama krvne žile mogu postati kruće i stisnutije. To ometa zdravu cirkulaciju krvi, posebno u ekstremitetima. I ovo je zapravo glavni uzrok zbog kojeg mnogi stariji ljudi imaju hladne ruke i noge.

Raynaudova bolest:

Pri hladnoj temperaturi krvne žile u nogama i rukama se stisnu. No ovo stezanje se može javiti i ako ste izloženi fizičkom ili mentalnom stresu. Potraje li predugo lekari ga nazivaju Raynaudovim sindromom. Reč je o vrlo ozbiljnoj bolesti pri kojoj prsti znaju doslovno poplaviti, a preti i mogućnost amputacije.

Zadebljanje arterija

Arterioskleroza, gde otvrdnuće ili zadebljanje zidova arterija, uzrokuje lošu cirkulaciju krvi. Uzrok može biti velika razina holesterola ili bolesti poput dijabetesa.

Neprikladna ishrana

Prehrana siromašna vitaminima, mineralima i masnim kiselinama dugoročno uzrokuje štete na arterijama, venama i kapilarima. A oštećene krvne žile ne mogu dobro opskrbljavati organe, posebno one u rukama i nogama.

Upala vena

U venama se mogu pojaviti ugrušci koji mogu dovesti do upale vena. Ovo se naziva venska tromboza.

Posebna stanja i bolesti

Trudnoća, dijabetes, visoki pritisak, povišeni holesterol…mogu takođe ometati cirkulaciju i izazvati hladne prste ruku i nogu.

Šta poduzeti da se problem reši?

  •  Kao prvo uvedite promene u način života.
  • Jedite zdravo te redovno i umereno vežbajte. Osetit ćete velike promene.
  •   Ako ste izloženi hladnoći učinite sve da održite telesnu temperaturu.
  • Nosite tople rukavice i vunenu odeću. Budite fizički aktivni, to će održati toplotu.
  •  Za brzi oporavak jedite sveži đumbir.
  •   Prestanite pušiti ili boraviti u zadimljenom prostoru.

 

 

 

Komentari
Loading...