Rešenje za gljivice na noktima

Ukoliko imate neke vidljive promene na noktima, malo je verovatno da se radujete kupovini novih sandala sa otvorenim prstima, lepom vremenu ili odlasku na plažu i letovanju.

Od ideje da budete bosi, prolazi vas blaga jeza. To najčešće zahteva da stručno zamaskirate svoje nokte ili da prihvatite neprijatnost kao normalan osećaj.

Gljivice na noktima ne izgledaju privlačno, a u većini slučajeva nećete ih zamaskirati ni lakom za nokte.

Ružna i kvrgava površina razlikuju se od glatke, čak i spod laka. Zapravo, ukoliko su vam nokti zadebljali, puni neravnina, iskrivljeni, onda ne treba da ih dodatno ističete lakom za nokte. Ne pokušavajte da ih krijete već da ih lečite. Možda se sada pitate od čega treba da ih lečite i koje su to bolesti noktiju.

Nije svaka promena na noktu izazvana gljivicama. Crni nokti su posledica nekog udarca i hematoma, a zeleni nokti vrlo jasno ukazuju na upalni proces i praćeni su bolom. Ovo su promene koje ćete sigurno osetiti. Gljivice su podmukle – počinju tiho i neprimetno, ali lagano zauzimaju svoje mesto na nokatnoj ploči i menjaju njen izgled.

Postoji više tipova gljivica koje mogu da izazovu promene na noktima:

 • Dermatofiti su površinske gljivice koje ne prodiru dublje u kožu. Pored nokta, ovog gljivicom može biti inficirana koža i kosa. Tako, recimo, možete dobiti infekciju stopala koja je poznatija kao atletsko stopalo. Ovaj tip gljivica je najčešći uzrok promena na noktima.
 • Kvasnice su vrsta koje normalno žive u našem telu, a koje izvesni okidači mogu da poremete i da izazovu njihovo razmnožavanje preko normalne količine. Takva je, recimo, kandida. Ovakve gljivice se češće mogu naći na noktima ruku.
 • Kožna plesan je takođe vrsta gljivica koja može da inficira nokat, mada je ovo ređa pojava.

Svima njima je zajedničko da im za rast i širenje treba vlažno i toplo mesto i ono ključno – zanemarivanje problema.

Prirodni lekovi protiv gljivica

Jabukovo sirće

Potrebno je da pomešate jednake količine jabukovog sirćeta i vode. Držite inficirani nokat u ovom rastvoru.

Ulje origana

2 kapi origanovog ulja pomeša se sa jednom kašikom maslinovog ulja. Ovakav rastvor nanese se na nokat.Ulje origana deluje kao prirodni antimikotok (sredstvo protiv gljivica)

Ulje čajevca

Ovo moćno ulje super je za razne površinske infekcije i jedan je od najboljih načina kako lečiti gljivice na noktima prirodnim putem. Kao i ulje origana, ulje čajevca je dosta jako, pa samo dve kapi treba da razredite sa malo maslinovog ulja i nanesite na nokat. U težim slučajevima, možete i bez razređivanja da naneste ulje čajevca na inficiranu površinu nokta.

Beli luk za gljivice na noktima

Možda niste znali, ali beli luk je odličan lek za gljivice na noktima. Evo kako da ga upotrebite. Izmrvite glavicu belog luka i stavite na inficirani nokat. Pričvrstite zavojem ili flasterom i dobro isperite posle tretmana.

Limunov sok

Iscedite sok od limuna i nanesite ga direktno na inficirani nokat .

Soda bikarbona

Soda bikarbona deluje kao lek za gljivice na noktima jer stvara alkalanu sredinu koja ne pogoduje razvoju gljivica. Koristi se lako.Napravite pastu od sode bikarbone pomešane sa vodom i stavite na nokat.

Koju god od ovih metoda lečenja gljivica na noktima izaberete, potrebno je da tretirate nokat pola sata, a zatim da sve to dobro isperete i osušite.

Budite uporni da se ne bi desilo da gljivice budu upornije od vas. Lečenje ovog problema traje jako dugo, ponekad i do 18 meseci. Da, dobro ste shvatili – više od godinu dana!

Dobra preventiva je vrlo često pola puta do izlečenja.

Evo kako da sprečite ovu ružnu pojavu:

 • Održavajte redovnu higijenu ruku i nogu. Držite nokte urednim i kratkim.
 • Održavajte noge i ruke suvim. Ne obuvajte čarape na vlažne noge.
 • Nosite čarape od prirodnih materijala koji omogućavaju da noga diše, sprečavaju znojenje i dobro apsorbuju znoj.
 • Rešite se cipela koje propuštaju vodu.
 • Bacite stare cipele koje su možda inficirane gljivicama.
 • Ne idite bosi na javnim mestima.
 • Izbegavajte veštačke nokte i nadogradnju ili izaberite pouzdan kozmetički salon
 • Nosite gumene rukavice i probajte tako da zaštitite ruke onda kada morate da budete u kontaktu sa vodom.
 • Operite ruke nakon što ste dirali inficirani nokat da ne biste širili infekciju
 • Nemojte deliti peškire i čarape sa zaraženom osobom, partnerom ili članom porodice.

Na ovaj način sprečićete pojavu gljivica na noktima i smanjiti šanse da se one vrate ukoliko ste već započeli lečenje.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...