Rešenje protiv upale sinusa

Upala sinusa može nastati usled dejstva najrazličitijih uzroka, kao što su različiti spoljašnji alergeni ili namirnice kao što su mleko, gluten ili veštački aditivi.

Današnja medicina ovakav problem rešava upotrebom antibiotika, steroida i protivupalnih lekova, a u najtežim slučajevima operacija je jedini lek za sinuse.

Zato vam predlažemo nekoliko lekova za sinuse koje svako može primeniti:

Biljni čaj kao osnovni lek za sinuse

Čaj za sinuse svojom parom povoljno utiče na ovajdeo tela, opušta mišiće sinusnih prolaza i smanjuje osećaj pritiska i bola. Unosom čaja, osim što se hidrirate, utičete i na razvodnjavanje sekreta u nosu, koji se onda lakše izbacuje iz zapušenog nosa. Najbolji i najpogodniji čajevi za sinuse su:

Nana – mentol smiruje otečenu sluznicu nosa i smanjuje lučenje sluzi i sekreta, pa tako oslobađa blokirane nosne kanale

Kamilica – poseduje antivirusna i antibakterijska dejstva, a i emocionalno smiruje i relaksira

Eukaliptus – svojim dejstvom protiv bakterija, virusa i gljivica pomaže u oslobađanju disajnih puteva smirujući upaljenu sluznicu nosa i bolove kod različitih upala

Crna zova i kupina – zbog visokog sadržaja vitamina i antioksidanata, čaj od ovih biljaka odlično deluje na jačanje organizma i ublažavanje simptoma sinuzitisa

Majčina dušica ili timijan – svojim antibakterijskim i protivupalnim delovanjem ubrzavaju proces izlečenja sinuzitisa i sprečavaju nastanak dodatnih komplikacija i infekcija

Koren sladića – eliminiše višak sluzi i sekreta iz nosa i deluje opuštajuće na sluznicu nosa

Koren đumbira – efikasno pročišćava sinuse i nosne šupljine jer ima izuzetne protivupalne i antimikrobne moći, a možete ga koristiti i u vidu inhalacije napravljene od svežeg korena

Koren sleza – deluje na izbacivanje sluzi iz disajnih puteva, a takođe oblaže sluznicu, pa smanjuje upalu i otok.

Začinski sirupi i napici kao odličan lek za sinuse

Iako mnogi lekari kažu da je najbolje lečiti uzrok, a ne posledicu zapaljenja, prvi deo u lečenju sinusa predstavlja otklanjanje zapušenosti, otoka i bola u predelu nosa .

Napravite prirodni sirup za otpušavanje nosa i sinusa koristeći papriku ili ren pomešane sa jabukovim sirćetom i sokom od limuna. Sastojci koji se nalaze u ovoj čudnoj mešavini imaju snažna antiinflamatorna dejstva, a jabukovo sirće jača imuni sistem i omogućava organizmu da izađe na kraj sa infekcijom.

Sastojci:

  • ¼ šolje vode
  • ¼ šolje jabukovog sirćeta
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica kajenskog bibera
  • 1 kriška limuna

Priprema:

Zagrejte vodu do ključanja, a potom sklonite sa ringle i pomešajte sa sirćetom. Potom dodajte biber i med i sve dobro promešajte. Na kraju iscedite limun. Duboko udišite paru i počnite da pijete ovaj magični napitak.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...