Generic filters
Exact matches only

Regulišite prekomerno znojenje uz ove savete

Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše telo bude suvo ili da barem tako izgleda.

o

Porazgovarajte sa vašim lekarom

Hiperhidroza (preterano znojenje) bi moglo da ima ozbiljne uzroke koji bi u težim slučajevima mogli da zahtevaju operaciju ili uzimanje antibiotika. Samo vaš lekar može da dijagnostikuje ovu vrstu problema.

Pitajte vašeg lekara za Drysol

Drysol je heksahidrat koji sadrži aluminijum hlorid i kada se nanese ispod pazuha zapušava pore i blokira žlezde koje izazivaju znojenje. To je lek koji se može kupiti samo uz recept i trebalo bi da se koristi samo ako ga preporuči lekar. Postoji mnogo formula na tržištu. Možda ćete morati da probate nekoliko da bi pronašli nešto što vam odgovara.

Nosite belu pamučnu majicu ispod vaših košulja

Ovo je prva linija odbrane od stvaranja fleka od znoja na vašoj spoljašnjoj majici. Takođe, ove bele majice mogu da se lako izbele. Kao alternativa, napravite pamučne jastučiće ispod pazuha.

Redovno se kupajte/tuširajte

Ovo će vam pomoći da smanjite efekat prekomernog znojenja. Tuširanjem možete da smanjite ili eliminišete bakterije koje uzrokuju pojavu neprijatnog mirisa. Probajte bilo koji antibakterijski sapun kako bi dodatno ubili bakterije tokom tuširanja.

Uklonite višak dlaka ispod pazuha

Dlake mogu da ‘zarobe’ mnogo bakterija i masnoća koje prouzrokuju neprijatan miris kad se znojite.

Oblačite se prikladno

Proveravajte vremensku prognozu i napravite svoj raspored obaveza tako da možete da se odlučite koja odevna kombinacija će vam zadati najmanje problema (koju kombinaciju da odaberete, a koja će vam biti najudobnija). Oblačite se slojevito, to je idealno, pošto možete da skinete višak i tako se rashladite kad je to potrebno. Nosite prirodne tkanine, poput pamuka, pošto sintetička materijali ne ‘dišu’ i ne omogućavaju pravilno cirkulisanje vazduha.

Kontrolišite težinu

Ljudi sa povećom telesnom težinom imaju veće probleme kad treba da se rashlade i mogu više da se znoje. Pokušajte da svedete svoju težinu na normalnu i vaši problemi sa znojenjem možda mogu sami da se reše.

Pijte čaj

Crni čaj, a naročito čaj od žalfije sadrže tanin, sastojak koji može da vam pomogne da vam koža bude suva.
Promenite/poboljšajte način ishrane. Ako vam je zdravlje slabo, uvek je dobro promeniti način ishrane, pročistiti organizam. Izbegavajte začinjenu hranu. Neka istraživanja pokazuju da hrana bogata jodom takođe može da uzrokuje prekomerno znojenje.

Napravite sami dezodorans

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

Sastojci:

20 grama sode bikarbone
16 grama skroba
35 grama devičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane)

U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomera ka gore), smesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...