Regulisanjem ishrane rešićete se ove uporne gljivice

Anti candida dijeta ili dijeta protiv kandide ima jedno osnovno pravilo a to je uskratiti gljivicama omiljenu hranu (šećere) sve do njihovog istrebljenja iz organizma.

jj 1

Treba znati da je ishrana, tokom borbe protiv ove opake gljivice izuzetno važna. Zasad nema pouzdanih naučnih dokaza da je takav način ishrane u potpunosti moguć, ali svakako ima pouzdanih rezultata u suzbijanju gljivica, bilo da je u pitanju kandida u ustima, kandida u crevima, kandida na jeziku, kandida na koži ili drugim mestima oboljenja.

Koja bi hrana bila dobra protiv candide?

Na ovo pitanje je odgovor prilično jednostavan – uskratite gljivicama slatko!!! Imajte na umu da se šećeri vrlo dobro kamufliraju i sakrivaju u većini namirnica. Obratiti pažnju na industrijski prerađenu hranu kao što su razni sosovi, umaci, gotova jela a naročito viršle koje sadrže jako puno šećera.
Jelovnik koji pomaže u borbi protiv candide

Dijeta protiv kandide preporučuje sledeće namirnice:

Od povrća dobro je jesti: brokoli, blitvu, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, maunarke, kupus, krastavce, spanać, kelj, rotkvice, karfiol, raštiku i druge slične namirnice.

Riba i meso: skoro sva riba, škampi, kozice, jastog, školjke, piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina i dr.

Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće: semenke suncokreta, lešnici, bademi, semenke bundeve, sezam, indijski orah, orasi, pekan orasi, brazilski orasi…

Mleko i mlečni proizvodi: kiselo mleko, puter, tvrdi sirevi samo ako su dobro zagrejani, jogurta samo nekoliko kašika dnevno.

Od tečnosti dobre su: voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina i limunada bez šećera.

Ulja: maslinovo ulje, laneno i suncokretovo ulje.

Žitarice sa celim zrnom: U manjim količinama ječam, pirinač, ovas, proso, heljda, raž i smeđi pirinač.

Ostalo – U vrlo malim i umerenim količinama: pečeni krompir, malomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od pirinča i sl..

Kao što vidite ova dijeta nije toliko stroga, čak što više namirnice su jako raznolike pa su moguće kombinacije za ukusna jela mnogobrojne.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...