Razlozi zbog kojih treba svaki dan da pijete čajeve

Nemamo mi ništa protiv drugih napitaka , samo želimo da vam objasnimo koliko je čaj važan.

Čaj ili kafa?

Razmislite samo – koliko različitih mašina za pravljenje kafe postoji, a koliko za čaj? Takođe, mnogi i dalje sami melju kafu, što je super, ali to oduzima vreme. Da biste popili čaj potrebni su vam samo topla voda i bilje koje ćete preliti. I omiljena šolja, naravno.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam

Probajte ujutru da popijete šolju zelenog čaja umesto kafe, takođe ćete se dobro razbuditi, još ako dodate malo limuna, efekat će biti jači. Zeleni čaj, takođe, smanjuje rizik od osteoporoze, a da pomože prilikom skidanja viška kilograma, sigurno već znate.

Crni čaj protiv lošeg zadaha

Istraživači Univerziteta u Čikagu su otkrili da crni čaj sadrži hemijske komponente polifenole koji usporavaju formiranje plaka u ustima. Na taj način ovaj čaj onemogućava stvaranje bakterija i rizik od neprijatnog zadaha. Polifenoli, takođe, pomažu u sprečavanju parodontopatije.

U Kini smatraju da je nemoguće živeti bez čaja

Čaj ima moć da vas smiri

Čaj od korena valerijane deluje kao bezbedno i efikasno umirujuće sredstvo. U nemačkoj studiji, od 200 odraslih pola je uzimalo ekstrakt valerijane, a pola lek protiv anksioznosti. Oni koji su pili valerijanu prijavili su jednako poboljšanje kvaliteta spavanja, i osećaj da su odmorni, kao i oni koji su uzimali lek.

Čaj je odličan protiv nekih alergija

Ukoliko patite od sezonskih alergija započnite dan šoljom čaja od koprive. Istraživanje koje je pratilo 69 ljudi je ustanovilo da kopriva ublažava simptome alergije.

Čuva nas od dehidracije

Neki stručnjaci veruju da je čaj u nekim situacijama bolji od vode. “European Journal of Clinical Nutrition” je objavio da je utvrđeno da čaj rehidrira isto koliko i voda, plus sadrži dodatni bonus – antioksidanse.

Popodnevni čaj zlata vredan

Navodno je 1840. Ana Marija Stenhoup, vojvotkinja od Bedforda, smislila genijalnu ideju da popodnevnim čajem premosti vreme između ručka i večere, pre svega da bi umanjila želju za kolačima i tortama.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...