Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih treba što više da jedete kelj

Kelj je jedno od najzdravijih i najhranljivijih zelenih lisnatih povrća.

Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja.

Neka od ovih jedinjenja prisutna u kelju imaju moćna lekovita svojstva.

Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, više nego da ga jede kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća.

Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Reguliše holesterol

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želučanih kiselina u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Održava zdravlje kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Pomaže u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja

Bogatstvo mineralima

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

Čuva zdravlje očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...