Razlozi zbog kojih posežete za šećerima

Kada jedemo šećer, insulin se povećava.

To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro i pretvara naše konzumiranja šećera u naviku.

Rešenje je da pokušate da pronađete zdravu naviku kao zamenu. Da bismo se oslobodili navike preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr Krupain predlaže pronalaženje zdrave navike kako bismo “reprogramirali naš mozak”. To može da znači recimo gledanje omiljene emisje ili opuštajuća kupka ili pak neka druga zdrava namirnica.

Hormoni gladi

Drugi razlog zašto možda žudite za šećerom mogao bi da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi, kaže dr Oz. Ukoliko ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu mogu da budu razlozi zbog kojih naše telo ne oslobađa dovoljno grelina. Takođe prebrzo konzumiranje hrane čini da se osećate manje zadovoljno nakon obroka, što može da dovede do želje za više hrane i slatkiša.

Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto se osećate kao da morate da se prepustite slatkišima nakon teškog dana, to možda ima veze sa vašim nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da naše telo žudi za njim kada smo uznemireni, pod stresom ili depresivni.

“Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu izazivaju žudnju za šećerom”, kaže dr Oz.

Rešenje bi bilo da pronađite zdrave načine za upravljanje nivoom anksioznosti i stresa.

Nedostatak sna

Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, posebno sa prekomernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte da spavate oko osam sati i uspostavite rutinu spavanja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...