Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih osećate bolove u grudima

Grudi ponekad mogu postati toliko osetljive da vas i najblaži dodir boli. Generalno, nema razloga za brigu.Predstavljamo vam najčešće razloge za bolove u grudima. S nekoliko njih ste se sigurno susreli, a da ni ne znate.

bolne

PMS

Ovo je najuobičajeniji uzrok bolova u grudima. Dolazi do promene nivoa hormona. Bolovi u grudima su normalna telesna reakcija jer se dramatično menja nivo estrogena. Grudi postaju veće i osetljive, a najosetljivije su dan pre same menstruacije. Ovakva vrsta boli se naziva ciklična bol jer je povezana s vašim menstrualnim ciklusom. Dobra vest je da prođe nakon što menstruacija završi. Kontracepcijske pilule mogu pomoći jer sprečavaju ovulaciju i održavaju stabilan nivo  estrogena.

Intenzivno vežbate

Možda ste počeli dizati tegove koji aktiviraju mišiće grudi. Bol u grudima je najčešće uzrokovana bolovima u mišićima. Ispod grudi, tačnije, ispod samog tkiva grudi, se nalaze pektoralni mišići. Ljudi koji dugo nisu bili fizički aktivni pa iznenada počnu intenzivno vežbati, često osećaju bolove na području pektoralnih mišića. Uplaše se i misle da je u pitanju simptom srčanog udara. Žene bolove pektoralnih mišića često zamene s bolovima na području grudi i prva pomisao često bude da je u pitanju simptom raka dojke.

Nešto ste istegnuli

Možda ste u poslednje vreme podizali nešto teško i možda ste istegnuli pektoralne mišiće ili mišiće ramena. Bolovi u mišićima ramena i vrata se često protežu na same grudi. Ako ste istegnuli mišić, odmarajte se i mažite kremom protiv bolova koja ima efekt hlađenja. Ako se bolovi ne smanje za 3 dana, ili ne prođu za nedelju dana, bilo bi dobro da se obratite lekaru kako bi vam mogao dati odgovarajuće tablete protiv bolova.

Ne nosite odgovarajuću veličinu grudnjaka

Grudnjak pogrešne veličine može uzrokovati ozbiljne posledice na izgled i zdravlje vaših grudi. Ako je vaš grudnjak mali ili velik, grudi neće dobijati adekvatnu potporu, a grudnjak nosite gotovo svaki dan ceo dan. Ako niste sigurni nosite li pravu veličinu grudnjaka, obratite se osoblju u prodavnicama donjeg rublja da vam pomognu da pronađete odgovarajuću veličinu. Kada obučete grudnjak koji vam odgovara, odmah ćete primetiti razliku.

Ne nosite odgovarajući sportski grudnjak

Dobar sportski grudnjak je naročito važan za žene s velikim grudima. On će ih podržavati i sprečiti povlačenje tkiva grudi. Nedavno istraživanje je pokazalo da veliki broj žena koje trče svaki dan, naročito one koje trče na duže staze, često osećaju bolove u grudima. Da biste rešili ovaj problem, biće vam potreban kvalitetan i udoban sportski grudnjak.

Pijete previše kafe

Kafa sama po sebi neće uzrokovati bolove u grudima, ali može uzrokovati osećaj nelagode. Ako ste primetili da se osećaj nelagode povećava u dane kada pili puno kafe, onda znate šta je uzrok vašeg problema. Dnevno biste trebali piti najviše 3 šoljice kafe, a i manje ako ste osetljiviji na kofein.

Generalno, trenutna osetljivost grudi i bolova u grudima nisu razlog za brigu.Ali, ako su bolovi prisutni konstantno i primećujete da se pogoršavaju, trebali biste se obratiti lekaru.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...