Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih dolazi do krvarenja iz nosa

U 90% slučajeva krvarenje iz nosa dolazi iz prednjeg dela nosne pregrade, kao posledica neke ranice na sluzokoži, a u 10% iz zadnjeg dela nosa.

hg

Količina izgubljene krvi obično je neznatna i beznačajna po zdravlje. Ali krvarenje može, izuzetno, biti i obilnije i prouzrokovati gubitak veće količine krvi, i u vezi s tim malokrvnost.

Krv iz nosa teče u kapima, u većem ili manjem razmaku od jedne kapi do druge, po čemu je ovo krvarenje i dobilo ime. Ali se kod jačeg krvarenja kapi mogu slivati u tanji mlaz!

Ako krvarenje dolazi iz prednjeg dela nosa, krv po pravilu curi napolje. Međutim, ako bolesnik drži glavu zabačenu unazad ili leži na leđima, krv može da se vraća u ždrelo, naročito u slučaju obilnijeg krvarenja. Bolesnik tu krv guta i potom često povrati. Pri krvarenju iz zadnjeg dela nosa, krv se još češće vraća ili i neposredno teče u ždrelo i guta.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Krvarenje iz prednjeg dela nosa najčešće se zaustavlja samo. Ukoliko se ne zaustavi samo, najlakše se i najjednostavnije zaustavlja pritiskom prstima preko nozdrva na nosnu pregradu. Palac i kažiprst iste šake stavljaju se odozgo, svaki sa jedne strane, kao da jašu na nosu, a pri tom treba paziti da nozdrve budu široko obuhvaćene i pritisnute do koštane pregrade nosa. Nakon pritiska u trajanju od 3 do 5 minuta, krvarenje prestane. Ako ne prestane, u nos se može staviti loptica vate natopljena zasićenim rastvorom antipirina ili hiperoksidiranom vodom. Za vreme krvarenja treba izbegavati išmrkavanje iz nosa i kijanje.

kk

Pritisak na nozdrve ne može zaustaviti krvarenje iz zadnjeg dela nosa. Zato se u tom slučaju nozdrva mora tamponirati gazom, ali to može i treba da uradi lekar.
Osobe koje lako krvare iz nosa ne treba ni pod kakvim izgovorom da zavlače prst u nozdrve niti da čačkaju nos. To, uostalom, niko ne treba da čini.

Krvarenje iz nosa može da bude ne samo posledica povrede nosa i nekih povreda lobanje već i posledica nekih oboljenja krvi, krvnih sudova i srca (visok krvni pritisak, malokrvnost, otežano zgruša vanje krvi, zastoj u venskom krvotoku, srčana slabost, pritisak duž vena i dr.). Ono može, isto tako, da bude i znak neke od akutnih zaraznih i drugih bolesti (grip, trbušni tifus, akutni reumatizam itd.). Zato svaki put kada je krvarenje iz nosa praćeno povišenom temperaturom ili jakom glavoboljom, kao i u slučaju čestog ponavljanja krvarenja, utoliko pre ako je krvarenje obilnije, treba zatražiti lekarsku pomoć.

Druga oboljenja, kao arterioskleroza, krvne bolesti, hemofilija, leukemija, malokrvnost, oboljenja koja su nastala usled nedostatka vitamina C (Ce) u hrani (skorbut), hronična oboljenja, bubrega, oboljenja jetre, srčane mane i akutne infektivne bolesti praćeni su često krvarenjem iz nosa. Jak fizički napor može isto tako da izazove krvarenje iz nosa. I smanjenje atmosferskog pritiska može biti uzrok krvarenju (boravak na visokim planinama, putovanje avionom), kao i pritisak oko vrata, na primer, suviše tesan okovratnik. U vreme puberteta viđamo krvarenje iz nosa bez vidljivih znakova neke druge bolesti. Takva krvarenja nisu opasna.

Krvarenja iz nosa u izuzetnim slučajevima mogu da budu vrlo opasna. U svim slučajevima krvarenja iz nosa, ako su obilna i ako . su česta, treba se obratiti lekaru. Kao prvu pomoć treba pritisnuti nozdrve sa obe strane prstima, jer krvarenje najčešće potiče i prednjeg dela nosne pregrade. U izuzetnim slučajevima krvarenje može da bude i iz zadnjih delova nosne šupljine; onda je mnogo jače i traži hitnu lekarsku intervenciju. Krv se tada više sliva u grlo i bolesnik krv na usta. Zabacivanje glave unazad nije ni od kakve koristi, pošto se onda krv sliva u grlo i bolesnik je guta. Time se krvarenje samo povećava, jer gutanje krvi nadražuje na povraćanje. Preporučuje se mirno ležanje, izbegavanje svakog fizičkog napora i stavljanje u nos vate koja je natopljena rastvorom adrenalina
(nekoliko kapi).

Srodni članci:

Komentari
Loading...