Razlozi zbog kojih celer treba više da koristite u ishrani

Za razliku od drugog voća i povrća, celer je dostupan cele godine, pa o tome ne morate da brinete.

 

Šolja iseckanog celera ima 20 kalorija, 104 miligrama natrijuma, 8 miligrama C vitamina, 344 miligrama kalijuma. Celer sadrži jedinjenja poput 3-n-butilftalida, apigenin, flavonoide, i omega-6 masne kiseline. Ove organske hemikalije pomažu za snižavanje pritiska.

Smanjenje holesterola

Višak holesterola će stvrdnuti nasage u arterijama i učiniti ih krutim i uskim. Holesterol se formira u plak, kada se oksidiše. Ulje butilftalida, koje se nalazi u celeru, je antioksidant koji smanjuje nivo lošeg holesterola u telu. Osim toga, primećeno je da dve stabljike celera mogu smanjiti nivo holesterola za čak 7%.

Opušta arterije

Upala je čest uzročnik blokade arterija, jer menja njihove zidove i čini ih natečenima. Zajedno sa apigeninom, celer sadrži i flavonoid luteolin, i oba sastojka smanjuju upalu. Uglačavanjem unutrašnjih zidova arterija i uglačavanjem mišićnog tkiva, rizik od obstrukcije se značajno smanjuje.

Tera vas da mokrite

Celer je diuretik. To znači da on izvlači višak tečnosti iz tela i tera vas da češće mokrite. Kao što smo pomenuli, jedan od uzroka povišenog pritiska je povećan protok krvi. Kada se višak tečnosti izvuče iz krvotoka, količina i pritisak krvotoka se smanjuje.Ovako deluju i mnogi lekovi za snižavanje krvnog pritiska.

Širi kapilare

3-n-butilftalid širi kapilare. On smanjuje otpor duž arterija i krvnih sudova, čime se pospešuje tok krvi i smanjuje se pritisak.

Samo dve stabljike celera dnevno su dovoljne za zdravlje srca i za krvni pritisak.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...