Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih bi trebalo pistaće da uključite u svoju ishranu

Predstavljamo vam nekoliko zdravih razloga zašto da uključite pistaće u vašu ishranu.

Zdravlje srca

Nedavna istraživanja su pokazala da dnevna doza pistaća može da nam poboljša rad srca i spreči nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja su takođe pokazala da je ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, redovno konzumiranje pistaća pomoglo pri regulaciji krvnog pritiska.

Zdrave masti

Iako se generalno masti, koje se nalaze u orašastim plodovima smatraju zdravima jedna porcija pistaća (oko 50 komada) sadrži svega 160 kalorija što ih čini grickalicama sa najmanje kalorija.

Vlakna

Pistaći sadrže više dijetalnih vlakana čak i od zobene kaše, koja važi za najbolji izvor vlakana.

Karotenoidi

Pistaći sadrže velike količine karotenoida, luteina i zeksantina, koji su usko povezani sa smanjenjem rizika od makularne degeneracije, stanja koji može dovesti do slepila kako starimo.

Fitosteroli

Pistaći su veoma bogati supstancama zvanim fitosteroli, koji imaju mogućnost da upiju holesterol iz drugih namirnica, možda se baš zato dodaju raznim slalsticama i kaloričnim jelima.

Proteini

Pistaći su veoma bogati povrtnim proteinima, pa ih dosta koriste vegetarijanci i vegani umesto mesa.

Antioksidanti

Pistaći sadrže fenolna jedinjenja za koja se veruje da odgovaraju antioksidantima pojedinih namirnica. Antioksidanti nam čuvaju organizam od oksidativnog stresa koji može dovesti do raka i srčanih obolenja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...