Razlozi zbog kojih bi trebalo jabuke da jedete svaki dan

Danas ćete često čuti da određene namirnice pomažu kod ovoga ili onoga i to je sasvim u redu.

Međutim, šta je sa onim namirnicama koje su najzastupljenije i “najobičnije” u našem podneblju? Recimo, jabuke? Koliko se pažnja obraća na njihove zdravstvene koristi?

Činjenica je da je jabuka jedna od najzdravijih vrsta voća te se zbog toga i preporučuje da pojedete bar jednu dnevno.

Jabuke sprečavaju nastanak raka debelog creva

Prema zadnjim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crevu, dolazi do stvaranja jedinjenja koja pomažu u borbi protiv formiranja ćelija raka.

Jabuke stabilizuju nivo šećera u krvi

Jabuke su veoma bogat izvor rastvorljivih vlakana koja usporavaju varenje i “ulazak” glukoze u krvotok. Nedavno istraživanje pokazuje da žene koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28% manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Jabuke poboljšavaju zdravlje desni

Već odavno ih nazivaju prirodnom četkicom za zube. Iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimuliše desni, a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem nivoa bakterija u ustima.

Jabuke sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska

Nedavno sprovedena istraživanja pokazuju da odrasli koji jedu bar dve jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije i to do 37% u odnosu na one koji ih ne jedu.

Jabuke vam pomažu da smršate

Jabuke se sastoje od vode i rastvorljivih vlakana te nakon njihovog konzumiranja vaš želudac će “tražiti” manje količine hrane. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminišu suvišne kilograme.

Jabuke štite od srčanih obolenja

Jabuke su bogat izvor flavonoida – antioksidanata koji sprečavaju nastanak srčanih obolenja. Ipak, da biste imali koristi, jabuke morate jesti neoguljene.

Jabuke snižavaju visok holesterol

Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato veoma bogate rastvorljivim vlaknom, pektinom, koji pomaže u snižavanju lošeg holesterola koji oštećuje arterije.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...