Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih bi trebalo da uživate u ukusima bundeve (VIDEO)

Bundeva ima brojne dobrobiti za zdravlje koje ćemo ovde predstaviti i probati potkrepiti naučnim dokazima.

Visok sadržaj antioksidansa može zaštititi od hroničnih bolesti

Slobodni radikali su molekule koje proizvodi metabolički proces tela. Iako su visoko nestabilni, oni imaju korisne uloge, poput uništavanja štetnih bakterija. Međutim, previše slobodnih radikala u našem telu može stvoriti oksidativni stres, koji je povezan sa ubrzanim starenjem i hroničnim bolestima poput srčanih bolesti i raka. Antioksidansi služe da umanje negativne učinke slobodnih radikala.

Bundeva je bogata antioksidansima, a naročito beta karotenom. Beta karoten štiti našu kožu od štetnog uticaja sunca.

Ima vitamine koji podržavaju imunitet

Bundeva sadrži većinu nutrijenata koji su bitni za ispravno funkcionisanje našeg imuniteta, uključujući vitamin A, vitamin E, cink, bakar, gvožđe i folnu kiselinu. Svi ovi nutrijenti, s izuzetkom gvožđa su esencijalni za proizvodnju antitela.

Zaštita zdravlja očiju

Normalna je pojava da sa godinama naš vid slabi, ali srećom taj proces se može znatno usporiti i odgoditi konzumacijom pravih nutrijenata. Bundeva sadrži vitamin A, lutein i zeaksantin, a sva tri nutrijenta su veoma bitna za zdravlje naših očiju. Analiza 22 studije je pokazala da je visok unos beta karotena, kojeg ima jako mnogo u bundevi, asociran sa značajno manjim rizikom za razvoj sive mrene ili katarakte.

Dobra hrana za one koji žele izgubiti višak kilograma

Kuvana bundeva na 100 grama sadrži samo dvadesetak kalorija. Ovo je jedna od namirnica s kojima možete napuniti stomak, a da niste uneli puno kalorija. S druge strane bitno je napomenuti da pečena bundeva ima mnogo više kalorija za istu težinu jer ona izgubi svu tečnost. Pečena bundeva je takođe zdrava, ali ima znatno više kalorija nego kuvana. Na 100 grama ima 260 kcal.

Antioksidansi u bundevi mogu smanjiti rizik od raka

Barem jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje beta karotena može smanjiti rizik od raka dojke za 5%. Druga studija je pokazala da karotenoidi (beta karoten, lutein, zeaksantin) kojih ima u bundevi mogu smanjiti rizik od raka jednjaka. Međutim, naučnici su došli i do jednog šokantnog otkrića, a to je da suplementacija beta karotenom kod pušača povećava rizik od raka pluća. Ovo ne vredi za nepušače.

Sadrži gotovo sve nutrijente potrebne za zdravu kožu

Beta karoten, kojeg ima jako mnogo u bundevi, služi našoj koži kao prirodna krema za sunčanje. Studije pokazuju da beta karoten štiti našu kožu od UVA i UVB zračenja.

Bundeva sadrži vitamin E, lutein i zeaksantin koji su također jako bitni za zdravlje očiju i kože.

Semenke bundeve su jako korisne za muško zdravlje

Mnogi prirodni pripravci za olakšanje tegoba sa prostatom i mokrenjem kao jedan od sastojaka imaju i ekstrakte semenki bundeve. Ovo je zato što postoje dokazi iz nekoliko studija da semenke bundeve i ulje iz ovih semenki pomažu kod benignog uvećanja prostate i previše aktivnog mehura kod muškaraca.

Zaključak

Bundeva je krcata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ako se radi o kuvanoj bundevi onda se može smatrati i odličnom dijetetskom hranom jer na 100 grama sadrži samo 23kcal. Prikladna je i za slana i slatka jela i definitivno jedna od najzdravijih namirnica.

Foto pexels
Komentari
Loading...