Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih bi trebalo da svaki dan jedete šljive

Šljiva je voće izuzetno bogato ugljikohidratima, ima nizak nivo masnoća i kalorija, puna je vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

U ovom tekstu vam navodimo samo nekoliko razloga zašto bi ih trebali konzumirati i kako utiču na naše zdravlje.

Štite vaše srce

Jedna sveža šljiva (u proseku) sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

Pomažu pri probavi

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive se rangiraju nisko na glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Univerzoteta 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutralizujete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, Degeneracija makule.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...