Razlozi zbog kojih bi trebalo da pijete sok od paradajza

Paradajz je jedna od super namirnica koji život čini ukusnijim i zdravijim.

Sok od paradajza je konkretno jedan od najjačih antioksidanata u prirodi, a naročito mu se pridaje značaj kao jednom od nutrijenata koji usporavaju starenje.

Takođe, paradajz je odličan izvor vitamina A i C koji pomažu celokupnom zdravlju organizma, a koji su naročito dobri za vid, kosti, zube i jačanje imuniteta. Ne smemo izostaviti ni vitamine B3 i B6 koji su bitni za regulaciju holesterola u krvi.

Dovoljna je jedna čaša dnevno soka od paradajza kako bi se regulisao loš holesterol u krvi i kako bi došlo do čišćenja krvnih sudova što rezultira smanjenom mogućnošću za nastanak srčanih oboljenja.

Činjenica da paradajz ima i magnezijum, ide u prilog tvrdnji da je ova bijka idealna za zdravlje srca, ali i očuvanje mišića. Ništa manje, paradajz obiluje vitaminima E i K, folatima, bakrom, gvožđem i fosforom. Imajte na umu i njegovo antiseptičko dejstvo i moć njegovih antioksidanasa koji doprinose smanjenju rizika od određenih tipova raka jer se zahvaljujući svom sastavu organizam oslobađa od slobodnih radikala.

Naučnici ističu kako konzumiranje paradajza smanjuje rizik od karcinoma, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, a da likopen iz paradajza štiti od karcinoma dojke, prostate i pluća.

Sada kada znate koliko je paradajz zdrav, jasnije vam je koliko je paradajz dijeta idealna za svakoga i kako su neželjena dejstva konzumiranjem ove namirnice redukovane na minimum.

Sok od paradajza za mršavljenje

Prvenstveno, treba znati da čaša soka od paradajza ima svega oko 60 kalorija pri čemu se dobija i izbalansirana nutritivna vrednost, stoga je savšreno piće koje se lako implementira uz bilo koji obrok (najbolje bi bilo doručak). Treba znati da 100g paradajza ima svega 18 kalorija, ali uz dodatke drugih sastojaka, sok od paradajza dobije 60 kalorija.

Osim benefita koji se odnosi na mali iznos kalorija, sok od paradajza za mršavljenje je idealan jer sprečava napade gladi i želju za hranom. Nutricionisti su došli do zaključka da hrana sa oštrim i kislekastim ukusom snažno utiče na naše čulo ukusa i u određenoj meri ga preopterećuje zbog čega se duže zadržava osećaj sitosti.

Takođe, sok od paradajza stimuliše regularan rad creva što je onima koji žele ravan stomak i smanjenje obima preduslov za uspeh.

Sok od paradajza sprečava zatvor iz dva razloga. Prvi je činjenica da unosite tečnost koja je neophodna za normalnu funkciju digestivnog trakta, a drugi razlog je što sok od paradajza delom pospešuje rad jetre koja na određen način sprečava zatvor. Paradajz je biljka puna vlakana, a ona snose glavnu odgovornost za osećaj sitosti. Salata je jednako dobar izbor kada želite unos vlakana.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...