Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog kojih bi trebalo da nosite naočare a ne sočiva

Danas su kontaktna sočiva postala izrazito popularna među osobama koje imaju problema s vidom.

Kontaktna sočiva su optička pomagala, izrađena od specijalnih materijala koja se stavljaju na oko, u cilju ispravljanja vidnih grešaka kao što su kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i presbiobija.
Dovoljno je samo jednom ne poštovati pravilo čišćenja, menjanja ili stavljanja sočiva da biste ugrozili zdravlje svojih očiju.Navodimo vam neke od primera iz prakse onih koji su se susreli sa ovim problemima.

Infekcije

Rizik od infekcija je velik, ipak stavljate prste u oko. Dobro operite ruke pre nego počnete dirati sočivo ili oko. Pazite da se ne ozledite noktima ili da ne oštetite sočivo. Nikada ne koristite vodu iz slavine kako biste oprali sočivo. Držite se pravila i koristite tečnost za održavanje sočiva koje vam je preporučio stručnjak.

Predugo nošenje sočiva

Postoji dobar razlog zbog kojih stručnjaci savetuju da predugo ne nosite sočiva. Ona blokiraju pristup kiseoniku vašim očima. Ako ih nosite tokom noći ili duže, povećavate rizik od nastanka žuljeva i ožiljaka na području oka koji mogu uzrokovati slepoću.

Lekovi

Pre nego stavljate kapi za oči, naravno da ćete skinuti sočiva. Ali, da li ste znali da neki lekovi mogu uticati na sočiva? Na primer, kontracepcijske pilule povećavaju vrednost estrogena i oči mogu postati osetljivije na sočiva. Oči postaju često suve i umorne. Antihistaminici takođe mogu povećati osetljivost na sočiva. Određeni lekovi za akne mogu uzrokovati svrab, a aspirin iritaciju oka. Svakako se posavetujte sa lekarom o lekovima koje trebate uzimati ili ih već uzimate.

Suve oči

Sočiva pokrivaju površinu oka i smanjuju dotok kiseonika pa se brojne osobe žale na suvoću očiju koja postaje još gora u situacijama kao što su vožnja avionom, korišćenje antihistaminika, suv vazduh ili konzumacija alkohola. Nosite bočicu sa veštačkim suzama kako bi olakšali suvoću i češće trepćite kako bi oči same proizvodile suze.

Nanošenje šminke

Nikada ne posuđujte senke, maskaru ili tuš osobi koja je imala ili ima problema s infekcijama oka. Odaberite proizvode koji se lako ispiru vodom, umesto onih koji su otporni na vodu. Potražite sredstva za uklanjanje šminke na bazi vode. Važno je da sočiva stavite pre nanošenja šminke, a ne posle.

Odlazak frizeru

Frizerski saloni u vazduhu imaju puno hemikalija zbog različitih proizvoda koji se špricaju na kosu. Ili nemojte nositi sočiva kod sledećeg odlaska ili zaštitite oči. Trepćite češće kod sušenja fenom.

Izlet u prirodi

Prašina, polen, plesan i dim mogu iritirati vaše oči, bez obzira na to nosite li sočiva ili ne. Preterano suzenje očiju stvara neprijatnost kod samog nošenja sočiva. Razmislite o nošenju naočara umesto sočiva kada idete na izlete u prirodu.

Ronjenje

Naravno da je zabavno roniti u bazenima ili moru, ali hlor ili so mogu povećati rizik od nastanka infekcije oka ako nosite sočiva. Ako ne možete zamisliti plivanje bez ronjenja, skinite sočiva i pričekajte barem sat vremena pre nego ih ponovno stavljate nakon kupanja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...