Razlozi zbog koji treba da pijete kefir

Kefir je fermentisano mleko, koje se najčešće pravi od kravljeg ili kozjeg mleka.

Potiče iz istične Evrope i jugozapadne Azije, a naziv je dobio po turskoj reči “keyfir” što znači “osećati se dobro” nakon konzumacije.

Jedna šolja kefira sadrži samo 100 kalorija, 4 grama proteina, 10% dnevnog unosa kalcijuma i fiboflavina, 12% dnevne potrebe za vitaminom B12, a sadrži i magnezijum i fosfor.

Moćan probiotik

Kefir je moćniji probiotik od jogurta. Uz to, odličan je za crevnu floru i štiti organizam od infekcija. Istraživanja su pokazala da ovaj mlečni napitak sprečava razmnožavanje bakterija poput salmonele, helikobakterije i ešerihije koli.

Jake kosti

Zahvaljujući nutrijentima (kalcijumu i vitaminu K2), kefir jača kosti i štiti od preloma. Uz to, redovna konzumacija kefira smanjuje rizik od osteoporoze.

Zaštita od kancera

Probiotici u fermentisanim mlečnim proizvodima umanjuju rizik od rasta tumora stimulisanjem imunog sistema. Zbog toga, prema nekim studijama, kefir umanjuje rizik od kancera. Naime, jedna studija je pokazala da je ekstrakt iz kefira umanjio broj ćelija raka dojke za 56% u poređenju s 14% koliko je umanjio ekstrakt jogurta.

Nizak nivo laktoze

Mlečni proizvodi sadrže prirodni šećer laktozu, što za mnoge predstavlja problem, ukoliko pate od intolerancije na ovaj šećer.

Međutim, bakterije mlečne kiseline u fermetisanim mlečnim proizvodima, kako što su kefir i jogurt, pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu, pa stoga ovi napici imaju manji procent laktoze od mleka.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...