Generic filters
Exact matches only

Razlozi zbog koji treba da pijete kefir

Kefir je fermentisano mleko, koje se najčešće pravi od kravljeg ili kozjeg mleka.

Potiče iz istične Evrope i jugozapadne Azije, a naziv je dobio po turskoj reči „keyfir“ što znači „osećati se dobro“ nakon konzumacije.

Jedna šolja kefira sadrži samo 100 kalorija, 4 grama proteina, 10% dnevnog unosa kalcijuma i fiboflavina, 12% dnevne potrebe za vitaminom B12, a sadrži i magnezijum i fosfor.

Moćan probiotik

Kefir je moćniji probiotik od jogurta. Uz to, odličan je za crevnu floru i štiti organizam od infekcija. Istraživanja su pokazala da ovaj mlečni napitak sprečava razmnožavanje bakterija poput salmonele, helikobakterije i ešerihije koli.

Jake kosti

Zahvaljujući nutrijentima (kalcijumu i vitaminu K2), kefir jača kosti i štiti od preloma. Uz to, redovna konzumacija kefira smanjuje rizik od osteoporoze.

Zaštita od kancera

Probiotici u fermentisanim mlečnim proizvodima umanjuju rizik od rasta tumora stimulisanjem imunog sistema. Zbog toga, prema nekim studijama, kefir umanjuje rizik od kancera. Naime, jedna studija je pokazala da je ekstrakt iz kefira umanjio broj ćelija raka dojke za 56% u poređenju s 14% koliko je umanjio ekstrakt jogurta.

Nizak nivo laktoze

Mlečni proizvodi sadrže prirodni šećer laktozu, što za mnoge predstavlja problem, ukoliko pate od intolerancije na ovaj šećer.

Međutim, bakterije mlečne kiseline u fermetisanim mlečnim proizvodima, kako što su kefir i jogurt, pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu, pa stoga ovi napici imaju manji procent laktoze od mleka.

kefir
FreePik

Kako se pravi kefir?

Kefir se pravi dodavanjem zrna kefira, koja sadrže kvasac i dobre bakterije, u kravlje, kozje ili ovčje mleko.

Mikroorganizmi pretvaraju laktozu (mlečni šećer) u mlečnu kiselinu, dajući joj kiselkast ukus i mnoštvo hranljivih materija. Ima ukus kao tečni jogurt i dolazi u običnim i aromatizovanim varijantama.

Ali, treba biti na oprezu ako se bira aromatizovan kefir jer on sadrži dodatne količine šećera. A previše šećera umanjuje zdravstvene prednosti kefira.

Koliko je zdrav napitak od fermentisanog mleka?

Nutritivne prednosti kefira variraju u zavisnosti od vrste mleka koje sadrži i procesa fermentacije.

Generalno, smatra se boljim od jogurta jer sadrži više sojeva probiotika i korisnog kvasca.

Kefir takođe ima malo laktoze (mlečnog šećera), pa čak i ljudi sa intolerancijom na laktozu obično mogu da ga piju bez problema.

Postoje opcije bez mleka, ali nemaju isti nutritivni profil kao tradicionalni kefir.

Kefir se smatra superhranom, jer je pun vitamina, minerala i hranljivih materija, uključujući i:

  • Kalcijum
  • Magnezijum
  • Belančevine
  • Riboflavin (vitamin B2)
  • Vitamin B12
  • Vitamin D.
Foto pixabay FreePik
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...