Generic filters
Exact matches only

Razlozi zašto vam se kilogrami posle dijete stalno vraćaju

Ukoliko obratite pažnju i promenite loše navike – sigurno ćete biti zdraviji i srećniji.

hg 1

Hrana i dijete koje promovišu poznati konstantno su nam pred očima i nude nam “brzo rešenje”. A tu su i tekstovi o “super hrani” koji su u stalnom konfliktu i samo nas još više zbunjuju.

Registrovani nutricionista Rob Hobson opisuje par najčešćih grešaka u modernoj ishrani koje svi pravimo.

Preskakanje obroka

Neki ljudi preskaču obroke jer se trude da izgube kilograme, dok se drugi trude da stignu rokove na poslu i zbog toga ne stignu da jedu.

Preskakanje doručka ili ručka može uticati na koncentraciju i smanjiti nivo šećera u krvi. A sve ovo može da vas navede da grickate nezdravu hranu ili ispijate prekomerne kafe i energetska pića.

Ako se malo svesnije odnosite prema jelu i koristite vreme za redovne obroke, održaćete kilažu i nivo energije tokom dana. Što znači da bi trebalo da odvojite vreme za hranu – pre posla navijte alarm malo ranije i doručkujte ili organizujte svoje vreme za hranu tako da ona bude prioritet.

Sedite i hranu žvaćite polako, tako da escajg odlažete kada su vam usta puna. Istraživanja su pokazala da se ovako podiže nivo energije, gubitak težine i da ovakav način jela pomaže kod digestivnih problema vezanih za brze obroke.

Strah od unosa ugljenih hidrata

Neprerađeni ugljeni hidrati kao što su smeđi pirinač, ovas i hleb od celog zrna žitarica su odličan izvor hranljivih sastojaka kao što su vlakna, magnezijum, gvožđe i vitamini B.

Prerađeni ugljeni hidrati koji se nalaze u belom brašnu i šećer su manje zdravi i mogu uticati na nivo šećera u krvi. Ovo ima negativan uticaj na zdravlje i podstiče grickanje i dobitak kilograma.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata je korisna strategija koja pomaže u mršavljenju, ali istraživanja su pokazala da se, za malo duže vreme, skoro isti rezultati mogu postići držanjem tradicionalne dijete.

Umesto da izbacite ugljene hidrate iz dijete, bolje je da izaberete neprerađene vrste i smanjite količinu šećera i drugih prerađenih žitarica u ishrani.

Prejedanje zdravom hranom

Grčki jogurt, orasi, i ulja poput ekstra devičanskog maslinovog i kokosovoog ulja jesu zdrave namirnice, ali njihov preteran unos uzrokuje gojaznost. Neprerađena hrana u prirodnom obliku je uvek najbolji izbor, ali morate biti oprezni kada su u pitanju veličine porcija. Posebno grickalicama treba pristupati sa pažnjom. Često se za njih kaže da su zdrave i bez glutena, ili organske, ali one su često pune šećera ili soli.

Preterivanje sa ” zdravim” pićima

Industrija pića je ogromna i a tržište je preplavljeno proizvodima za koje se tvrdi da promovišu različite aspekte zdravlja.

Sokovi su još uvek popularni, ali često puni šećera. Sportska pića su popularna tokom i nakon treninga, ali ispijanjem njih ćete povratiti sve kalorije koje ste tokom treninga sagoreli. Ona su takođe puna šećera – najčešće glukoze, koja može biti korisna da održi energiju tokom sportskih dešavanja, ali ne i tokom treninga u teretani.

Na toplu vodu sa limunom se gleda kao na zdravu alternativu, ali zbog visokog nivoa kiselina ona može imati loš uticaj na zube.

Najbolje je piti vodu, a nju često možete začiniti ruzmarinom, nanom, bosiljkom ili krastavcima, i tako ostati hidrirani uz ograničenu upotrebu ostalih “zdravih” pića tokom dana.

Fokusiranje na kalorije

Kalorije su koristan način za praćenje unosa hranljivih sastojaka u organizam, a to je još i olakšano etiketama na hrani. Međutim, ne broje se sve kalorije jednako. Bitno je fokusirati se odakle one dolaze i kako ih organizam prerađuje, jer mogu različito uticati na glad i hormone.

Najbolje je imati tri obroka neprerađene hrane u najprirodnijem mogućem obliku, na taj način ćete najbolje organizovati ishranu a da se ne fokusirate na kalorije.

Glavni fokus trebalo bi da bude na visokohranljivim namirnicama, a ne na trošenju vremena u razmišljanju o individualnim trendovima i posebnim nutrientima.

Preterano grickanje

Postoji mnogo teorija o najboljem načinu da jedete, a na pravljenje mnogo malih obroka tokom dana se često gleda kao na dobar način da metabolizam stalno radi, što se posmatra kao način da se zadrži određena težina.

Telo ne mora non-stop da se hrani i postoji malo dokaza koji podržavaju priču da je ovo efektivan način održavanja kilaže.

Grickanje otvara vrata ka prejedanju i može biti nezgodno ako vodite zauzet život. Držite se tri hranljiva obroka svakog dana, a grickajte samo ako ste zaista gladni i odaberite neke prirodne grickalice poput voća, orasa, zdravih soseva poput humusa sa svežim povrćem.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...