Razlozi zašto se gojimo za vreme onih dana

427

Dobijanje kilograma tokom menstrualnog ciklusa jedna je od stavki koje žene ne mogu da smisle.

Svaka pripadnica nežnijeg pola tokom menstruacije dobije i do dva kilograma, a ovo su razlozi zbog kojih se osećaju naduveno tokom ciklusa.

Ogromna potreba za dodatnom količinom hrane

Kada ste u ciklusu ne gledate gde vam ruka ide i ne birate šta ćete jesti, a naročito posežete za grickalicama i slatkišima jer do njih najlakše dolazite. Ali, da li znate da svi ti ugljeni hidrati dodatno pospešuju zadržavanje vode u telu? Upravo je to jedan od razloga zašto se osećate naduto.

Progesteron kao “neprijatelj”

Nivo progesterona poraste u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osetljivost grudi i dobijanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog “navale” progesterona telo izvlači tečnost iz krvnih sudova, te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato jer se telo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe nivo progesterona pada i telo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

Kilogrami i nakon menstruacije

S obzirom na to da, kako tvrde stručnjaci, tokom menstruacije možete da dobijete i do 5 kilograma, veoma je važno da tih dana pijete što više tečnosti i da jedete belančevine. Postoje slučajevi da ukoliko se ugojite tokom ciklusa, taj višak i zadržite i nakon što se on završi.

Preskačete vežbe

Baš zbog toga što se osećate naduto i što imate bolne menstruacije, odustajte od vežbanja na koje ste inače navikli. Kretanje i znojenje, kao i inače pa i tih dana u mesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšaće grčeve.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari su zatvoreni..