Generic filters
Exact matches only

Razlozi zašto se gojimo za vreme onih dana

Dobijanje kilograma tokom menstrualnog ciklusa jedna je od stavki koje žene ne mogu da smisle.

oo 3

Svaka pripadnica nežnijeg pola tokom menstruacije dobije i do dva kilograma, a ovo su razlozi zbog kojih se osećaju naduveno tokom ciklusa.

Ogromna potreba za dodatnom količinom hrane

Kada ste u ciklusu ne gledate gde vam ruka ide i ne birate šta ćete jesti, a naročito posežete za grickalicama i slatkišima jer do njih najlakše dolazite. Ali, da li znate da svi ti ugljeni hidrati dodatno pospešuju zadržavanje vode u telu? Upravo je to jedan od razloga zašto se osećate naduto.

Progesteron kao “neprijatelj”

Nivo progesterona poraste u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osetljivost grudi i dobijanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog “navale” progesterona telo izvlači tečnost iz krvnih sudova, te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato jer se telo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe nivo progesterona pada i telo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

Kilogrami i nakon menstruacije

S obzirom na to da, kako tvrde stručnjaci, tokom menstruacije možete da dobijete i do 5 kilograma, veoma je važno da tih dana pijete što više tečnosti i da jedete belančevine. Postoje slučajevi da ukoliko se ugojite tokom ciklusa, taj višak i zadržite i nakon što se on završi.

Preskačete vežbe

Baš zbog toga što se osećate naduto i što imate bolne menstruacije, odustajte od vežbanja na koje ste inače navikli. Kretanje i znojenje, kao i inače pa i tih dana u mesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšaće grčeve.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...