Razlozi pojave belih flekica na noktima

Nokat sastavljen od 100 do 150 tankih slojeva, od čega samo 0,2 odsto čini kalcijum.

3538 img 1458910416 ls

Sitne traume noktiju poput udaraca ili manjih povreda uzrokuju promene na delovima nokta koje su vidljive kao diskoloracije, odnosno mali džepovi vazduha na njihovoj površini.

Postoje i slučajevi kada je uzrok nastanka belih fleka upravo manjak kalcijuma, ali vrlo su retki i obično se vezuju uz pacijente s teškom deficijencijom kalcijuma podstaknutog drugim bolestima.

U slučaju kada osoba nije jako pothranjena, a ipak ima bele fleke na noktima, nije u pitanju manjak kalcijuma.

Način na koji možete da negujete svoje nokte kod kuće: 

Za ovaj tretman potrebnovam je 200 ml tople vode, 2 supene kašike morske soli, kriška limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja. U manjoj posudi rastvorite so. Spustite vrhove prstiju u tu kupku i držate 10 minuta. Nakon toga, istrljajte nokte kriškom limuna i ostavite ih tako 5 munuta.

So ojačava nokatnu ploču, a limun je odlično izbeljuje i usporava rast zanoktica. Nakon 5 minuta isperite ruke toplom vodom i utrljajte u nokte maslinovo ulje, koje ih savršeno hidrira. Umesto maslinovog ulja možete koristiti i kremu za negu ruku.

Ako proceduru primenjujete pred spavanje, posle nanošenja kreme stavite na ruke pamučne rukavice, jer će to poboljšati prodiranje hranljivih materija u ploču nokta, a koža ruku će postati glatka i nežna.

Tretman ponavljajte svaki ili svaki drugi dan tokom 2 do 3 nedelje i rezultat neće izostati. Imaćete čvrste i zdrave nokte, koji se više neće listati i pucati.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...