Razlozi gubitka kose kod žena

U današnjem svetu, sve više se kosa poistovećuje sa mladošću, vitalnošću i lepotom.
Za žene gubljenje kose, pre vremena, može da bude emotivno poražavajuće, što dovodi do toga da utiče na njeno samopouzdanje, emotivnu vezu i seksualni život.

Gubitak kose je česta pojava. Čak 50% žena do svoje 60 godine starosti je patilo od nekog problema gubitka kose.
Za svako zdravstveno stanje rano otkrivanje promena je prvi korak ka izlečenju i adekvatnom rešenju.

kosa

Fizioloska alopecija

Je neujednačeni rast različitih folikula dlaka. Što znači da svakog dana obično izgubimo 50 do 100 dlaka koje su na zavrešetku svog ciklusa rasta. Ovo je potpuno prirodna pojava i nema razloga za zabrinutost.

Androgena alopecija

Je najčešći oblik gubitka kose kod žena, čak 75% slučajeva. Kosa se tanji u prednjem, gornjem delu i na vrhu glave, dok na zadnjem delu i delu iznad ušiju ostaje dobar odnos produktivnih folikula. Ovde ishrana i genetski faktor, koji se mogu utvrditi kroz H+ genetsko testiranje, kao i starenje, jesu tri osnovna faktora. Za androgenu alopeciju najefikasnije rešenje je transplantacija kose H+ metodom, koja je idealna i minimalno invazivna.

Alopecija areata

Je nagli gubitak kose koji se obično manifestuje gubljenjem kose u “pečatima” ili naglašenom opadanju kose više sa jedne strane glave nego sa druge. Uglavnom je uzrokovano poremećajem imunog sistema i zahteva lekarska ispitivanja.

Anageni efluvium

Je naglašen i nagli gubitak pramenova kose tokom njihove aktivne faze rasta. Najčešći razlozi su lekovi za hemoterapiju i sl, terapija radiotalasima, loša ishrana, saboreični dermatitis, i ostale lokalizovane dermatoze, trovanje vitaminom A, poremećaj gvožđa i hronične infekcije. Kosa, obično, ponovo počninje da raste prirodno čim se otkloni glavni uzrok gubitka.

Telogeni efluvium

Pramenovi kose opadaju iz folikula koji su prevremeno ušli u fazu mirovanja u toku njihovog ciklusa rasta. Gubitak može biti brz i naglašen. Dovodi do toga da gusta i zdrava kosa samo nakon nekoliko nedelja izgleda 1-2cm kraća. Razlozi mogu biti visoka temperatura/groznica, ozbiljne infekcije (posebno trovanje krvnog sistema), veće operacije, porođaj (ređe), poremećaj proteina koji je uzrokovan rigoroznim dijetama, neke vrste droga uključujući Beta blokatore, antidepresivi i ozbiljni psihološki stresovi. Obično, normalan rast kose se vraća posle dužeg vremena.

Trougaona alopecija

Je gubitak kose u delovima iznad slepoočnice i može se najranije javiti čak i u detinjstvu. Može biti potpuna ili može ostati nekoliko dlaka. Lekarski ili hirurški tretman je moguć.

Gubitak-anageni sindrom

Kosa je labava u folikulima kože glave i lako opada češljanjem ili jačim povlačenjem. Ovakvo stanje se dešava uglavnom kod ljudi sa svetlijom kosom, naročito u detinjstvu, i može doći do smanjenja tokom odrastanja.

Cicatricial alopecija

Ttakođe poznata kao “alopecija sa ožiljkom “. Ovakva grupa je retka sa ovim poremećajem, koji uništava folikule kose i zamenjuje ih sa tkivom na ožiljku i uzrokuje trajan gubitak kose. Dejstvo može biti krajnje brzo, praćeno jakim peckanjem i svrabom ili sporo, koje traje i dalje ali bez simptoma. Kod oštećenih delova kože glave može se javiti peckanje, crvenilo, opekotine, povećana ili smanjena pigmentacija ali i druge abnormalnosti. Cicatricial alopecija javlja se inače kod zdravih ljudi, različite starosti, širom sveta.

Trihotilomania

Ovaj oblik lično izazvanog gubitka kose je rezultat neprekidnog povlačenja ili čupanja kose, uglavnom, isključivo na jednom delu kože glave.

Traktion alopecija

Uzrokovana je nepovoljnim uticajima na kosu. Npr. frizurama kao što su: vezivanje kose u rep, punđa, pletenica, riblja kost. Ako kosu dugo vremena i stalno na ovaj način tretiramo može doći do trajnog gubitka kose. Rešenje je najčešće u promeni izbora frizure.

 

(cmg)

 

 

Komentari
Loading...