Generic filters
Exact matches only

Razlozi zašto bi trebalo češće da jedete ovo povrće

Kora tikvice u sebi krije brojne hranljive sastojke, baš poput njenog mesa i semenki.

kkEnergetska i nutritivna vrednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljenihidrata, proteina i masti, one u sebi sadrže i sledeće minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Verovali ili ne tikvice su odličan izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta karoten.

Tikvice protiv holesterola i za zaštitu srca

Hranljive materije koje su prisutne u tikvicama dobre su za srce. Magnezijum može sprečiti srčani i moždani udar, a neophodan je i za izgradnju zdrave koštane srži. Osim toga magnezijum i kalijum mogu normalizovati krvni pritisak. Ova dva hemijska elementa koji se nalaze u tikvicama štite kardiovaskularni sistem od ateroskleroze. Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se njihovim unošenjem u organizam jetra podstiče na trošenje holesterola, usled čega se njegov ukupan nivosmanjuje. Nadalje, visok nivo vitamina C i drugih vitamina sprečava oksidaciju holesterola, čime se opet ometa nastanak ateroskleroze.

Tikvice za pravilan rad creva

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama creva od jedinjenja koji su potencijalno kancerogeni. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno delovanje što ih čini blagotvornim kod stanja koje karakterišu upalni procesi, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Tikvice za lepu i zdravu kožu

Ako imate problematičnu kožu s mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san.
Ulje dobijeno iz semenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lep izgled kože, energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga. Još jedno od lekovitih svojstava ulja tikvice je da leči rane, opekotine i ispucanu kožu.

Savet :

Iskoristite prirodno svojstvo ovog povrća za dobijanje meke i lepe kože. Izrežite tikvicu na tanke kriške, te ih poslažite na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta kako bi vaše pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom. Koristite ovaj recept kad vam je potreban osvežavajući tretman za svoj ten.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...