Ravna stopala izazivaju bolove u glavi

U zavisnosti od toga koliko su kosti stopala pomerene, posledice se ispoljavaju na kolenima, karličnim kostima, kičmi, sve do potiljka. Za stopala isto važi , ako je temelj loše sagrađen čitava kuća je nestabilna.

 

st

Nepravilnosti u položaju kostiju stopala mogu da izazovu različite tegobe u čitavom skeletu. Stopalo ne samo da trpi težinu celog tela već se u njemu prilikom hodanja prelamaju različite sile.” Urođene ili stečene nepravilnosti u položaju kostiju stopala, nogu i karlice značajno utiču na hod i pomeraju osnovu celog tela” , kaže ortoped dr Nikola Torbica.

Ove nepravilnosti se prepoznaju po stopalu izvrnutom prema spolja ili unutra, hodu na prstima ili na peti. Po rečima dr Nikole Torbice, deci i mladima savetuje se da leti što više hodaju bosi šljunku, pesku ili nekoj drugoj neravnoj površini, jer su to najbolje vežbe za mišiće stopala. Osobe koje počinju da nose uloške preporučuje se da prvih dana nose uloške pola sata, a potom postepeno produžavaju vreme njihovog korišćenja, kako bi se stopala privikla na nov položaj. Inače, različiti preparati koji se nude kao rešenje za povlačenje ovog deformiteta, a koji su ponekad i vrlo skupi, samo su uzaludno potrošen novac,jer nemaju nikakvo dejstvo. Veće deformacije stopala uočavaju se odmah na rođenju, dok su manje nepravilnosti uočljive tek posle četvrte godine. Spuštanje i deformacije stopala kod odraslih nastaju zbog urođene slabosti vezivnog tkiva ili popuštanja mišića koji povezuju 26 kostiju stopala. Prvi znak da one nisu na mestu jeste istanjen đon i potpetica na petama cipela sa unutrašnje ili spoljašnje strane cipele. Na delovima tabana koji trpe veću težinu tela stvaraju se tvrde zadebljale naslage kože.

U zavisnosti od toga koliko su kosti stopala pomerene, može doći do problema sa kolenima, karličnim kostima, kičmenim stubom pa i potiljkom. Zato nije neobično ako neke pacijente zbog ravnih stopala boli glava. Nekada je dovoljno da se kosti stopala pomere za svega nekoliko milimetara pa da dođe do nekih tegoba. Najčešće pada uzdužni svod, a proširuje se poprečni . Druga deformacija po učestalosti je pojava čuklja, jer palac ispadne iz osnove stopala.

I određene bolesti mogu izazvat deformaciju stopala. Jedna od njih je reumatoidni artritis. Oboleli od ove bolesti manje se kreću zbog jakih bolova u zglobovima. Ortopetske cipele i ulošci mogu pomoći, ali kako deformitet napreduje na kraju se preporučuje hirurška intervencija. Ulošci ne koriguju deformitet već pomažu da se težina tela ravnomerno prenese na celo stopalo. Nošenje uložaka ublažava bol, može da uspori ili zaustavi deformaciju ali ne popravlja nastalo oštećenje. Deci i mladima koji imaju neku nepravilnost u položaju kostiju stopala savetuje se nošenje ortopetskih uložaka do završetka rasta,prvenstveno radi pravilnog razvoja skeleta.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...