Ravna stopala kod dece

Ravna stopala nastaju u nekoliko razvojnih razdoblja deteta. Prvo je vreme kad dete počinje hodati. Zato se nikada ne sme ubrzavati uspravljanje malog deteta na noge, jer to može biti jedan od razloga nastanka spuštenog stopala.

stopa

Drugi razlog mogu biti  zarazne bolesti koje su se preležale, rahitis i drugo. U pubertetu ipak, kad kosti rastu brže od mišića, a vezivni elementi su olabavljeni, lakše dolazi do deformacije stopala, posebno ako je dete gojazno.

Deca koja imaju spušteno stopalo vrlo se brzo umaraju i zale  se na bolove u stopalu, potkolenici i kičmi. S obzirom da je stopalo deo organizma od kojeg zavisi ne samo pravilno stajanje i kretanje, već koji put i buduće zanimanje deteta, potrebno je da njegovu snagu i funkciju održimo.

To će se najlakše postići ako deca provode osnovne higijenske mere nege nogu, redovno pranje nogu i često menjanje čarapa, ako se igraju i trče na slobodnom prostoru po neravnom tlu, planinare, plivaju i u letnim mesecima hodaju što više bosi.

Važnost dobre cipele

Za decu je veoma važno da im cipele odgovaraju medicinskim zahtevima, što znači da stopalo mora imati dovoljno mesta. To se postiže ako je obuća napred dovoljno široka. I đon mora biti mekan i elastičan.

Treba paziti da dete ne preraste cipele, jer se noga u tesnoj cipeli jako kvari. Danas već imate serijski izrađene cipele za decu s ugrađenim ulošcima koji daju stopalu dobru podršku.

Važano je i fizičko vaspitanje u vrtiću i školi, u okviru kog su obavezno organizovane vežbe za sprečavanje razvoja ravnog stopala. Ravna stopala leče se medicinskom gimnastikom, nošenjem ortopedskih uložaka ili cipela, a u težim slučajevima i operativnim zahvatom.

Koje su sportske aktivnosti dopuštene deci s ravnim stopalima

Možemo reći da je dopušten svaki sport koji  jača mišiće i ne dovodi do pogoršanja stanja stopala zbog premora i delovanja telesne težine. Ne dopušta se vožnja na rolerima jer je naročito štetna. Bicikl se može voziti ali samo s visokim sedištem, tako da se noga opire na pedale prstima stopala, a ne tabanom.

Nije preporučljivo da se dete bavi  baletom i ritmikom dok se ne izleče spuštena stopala. Isto tako se ne preporučuje dugo hodanje i stajanje te preterano trčanje. Školsku decu s ravnim stopalima oslobađamo na časovima fizičkog vaspitanja svih oblika skakanja (doskoka), posebno skoka u dalj. U svakom je slučaju potrebno potražiti savet i pomoć lekara ortopeda.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...