Generic filters
Exact matches only

Rasol- čuveni zimski napitak

Rasol je napitak bogat dobrim bakterijama koje pomažu probavnom sistemu, a koristi se i kao prirodni lek za arterosklerozu i visok krvni pritisak, lečenje astme, reume i čira na želucu.

Dobar za jačanje imuniteta, čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.

Rasol je tečnost dobijena od kiselog kupusa. Ova lekovita tečnost sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma.

Kada se ukiseli, kupus biva dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porekla.

Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane ćelije.

Kako se koristi rasol?

Rasol se može piti sam. Osim toga, možete ga upotrijebiti i za razne supe i variva.

Kiseli kupus odavno je prisutan u jelovnicima širom Evrope pa tako i kod nas u domaćoj kuhinji. Može biti odličan dodatak raznim jelima, ali i kao salata.

Ako baš želite isprobati nešto neobično i smjelo, onda vam predlažemo da napravite jelo od dinstanog kupusa i slatkog krompira – batat. Jednostavno dinstajte kupus uz batat ili tikvu ili ispecite pitu od kiselog kupusa. Slobodno ga kombinujte sa orasima, kimom, ili grožđicama.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...