Generic filters
Exact matches only

Rak prostate drugi je vodeći uzrok

Mesec novembar definitivno je muški mesec.Međunarodni dan muškaraca, a osim toga celi ovaj mesec posvećen je i Movember pokretu.

 

Vrlo brzo Movember je prerastao u globalnu zdravstvenu akciju s ciljem ranog dijagnostifikovanja što većeg broja bolesti koje pogađaju mušku populaciju poput karcinoma prostate, karcinoma testisa i drugih problema koji utiču na mentalno zdravlje muškaraca.

 

Simptomi i lečenje karcinoma prostate

Rak prostate, drugi vodeći uzrok smrtnosti među muškarcima, nakon karcinoma pluća, sa 358.000 smrtnih slučajeva u svetu na godišnjem nivou. Rizik za obolevanje od raka prostate tokom životnog veka iznosi blizu tri odsto.

 

U našoj zemlji, prema podacima Globocana i Svetske zdravstvene organizacije, ukupan broj obolelih u 2018. godini je 936, što je 6,5 odsto od ukupnog broja novih slučajeva karcinoma u ukupnoj populaciji ili 12,6 odsto od ukupnog broja muškaraca obolelih od nekog karcinoma.

 

Ova bolest najčešće se otkriva kod pacijenata u dobi od 65 i 75 godina, a sasvim retko se pojavljuje kod pacijenata mlađih od 40 godine. Osim dobi rizikofaktori su i porodična predispozicija i način ishrane. Muškarci koji imaju bliskog srodnika (oca ili brata) s rakom prostate imaju veliku verovatnoću za nastanak bolesti.

 

Upravo ovaj mesec podstiče muškarce da progovore o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima, posebno u svrhu informiranja o istoriji bolesti unutar porodice.

 

Kako bolest napreduje javljaju se i simptomi kao što su teškoće pri mokrenju, učestalo mokrenje, osećaj nepotpunog pražnjenja, bol prilikom mokrenja i ejakulacije, pojava krvi u urinu ili semenoj tekućini, te impotencija.

Ponekad je prvi simptom bol u kostima, što već predstavlja znak uznapredovale bolesti, odnosno metastatske bolesti. Međutim, važno je naglasiti da se ovi simptomi javljaju i kod drugih oboljenja donjeg urinarnog trakta, kao što je benigno uvećanje prostate i upravo zato pojava ovih simptoma zahteva evaluaciju od strane urologa.

Lečenje karcinoma prostate zavisi od stadijuma bolesti, životne dobi i opšteg stanja organizma.

Foto Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...