Rak pluća – Kako nastaje i kako da ga lečimo?

Dok je rak dojke isključivo ženska bolest, rak pluća dugo je bio smatran pretežno muškom bolešću. To je zato što je on ubica muškaraca broj 1 i, sve doskora, nije bio smatran velikom pretnjom kada je reč o ženama. Međutim, 1994. godine istraživači Andersonovog centra za rak u Hjustonu obelodanili su iznenađujuću procenu o broju od 56.000 žena za koje se smatralo da će te godine umreti od raka na plućima. Na taj način ta je bolest stekla žalosnu „čast”, postavši rak od koga umire najveći broj žena. Oko 85% svih slučajeva raka pluća prouzrokovano je pušenjem, navikom koju su žene masovno prihvatile nakon Drugog svetskog rata. Nažalost, delovanje decenija pušačkog staža sada uzima svoj veliki danak i medu ženama.

ččč

Dim cigareta sadrži poznate karcinogene koji doprinose formiranju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrava tkiva. Pušenje nije opasno samo po one koji upražnjavaju tu nezdravu naviku, već i za one oko njih koji su, ni krivi ni dužni, primorani da udišu taj dim.

Najbolji način da se zaštitite od kancera pluća jeste da ne pušite i da ne udišete duvanski dim. Imajte stalno na umu da je taj dim samo jedan od nekoliko zagađivača koje udišemo svakog dana. U zavisnosti od toga gde živite, vazduh je ispunjem smogom, izduvnim gasovima iz automobila i autobusa, i ozonom, koji takođe doprinosi formiranju slobodnih radikala u našem organizmu. Od suštinske je važnosti da svoj organizam očvrsnemo, da može da odoleva napadima slobodnih radikala, tako što ćemo uzimati dovoljno antioksidanta.

Vitamin E — Vitamin E je nezaobilazno oružje u borbi za poništavanje delovanja ovih slobodnih radikala na delikatno tkivo pluća, što nam, zauzvrat, pruža zaštitu od raka pluća.

Karotenoidi – Istraživanjima je utvrđeno da je ishrana bez dovoljno povrća, voća i karotenoida u neraskidivoj vezi sa povećanim rizikom od raka pluća. Karotenoidi se nalaze prvenstveno u voću i povrću, zatim u retinolu u mlečnim proizvodima, jajima, džigerici i obogaćenim cerealijama.

Zeleni čaj- Ljubav Japanaca prema zelenom čaju možda je ključ zagonetke zašto su japanski muškarci, iako strastveniji pušači od američkih muškaraca, u manjem stepenu skloni obolevanju od raka pluća. Ispitivanjem koje je vršeno na laboratorijskim miševima, utvrđeno je da konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od ove bolesti za čitavih 45 procenata. Nemojte, međutim, da se zanosite da će vam šoljica zelenog čaja, popijena uz cigaretu, predstavljati zaštitu od raka pluća. Jer, mada istraživači smatraju da zeleni čaj može da bude jedan od najpraktičnijih načina za prevenciju raka, teorija je ipak samo teorija. Nepobitno je da definitivno povećavate svoje šanse da nikada ne dobijete rak pluća jedino ako potpuno prestanete da pušite.

Faktor masnoće — Pušenje je ustanovljeno kao uzrok raka, ali mi i dalje ne znamo zbog čega 23.000 nepušača u Sjedinjenim Državama svake godine umire od raka pluća. Ova brojka predstavlja otprilike 15 procenata od ukupnog broja slučajeva plućnog kancera.

U „Žurnalu Nacionalnog instituta za kancer” (1994) objavljen je Članak o jednoom istraživanju epidemiologa sa Medicinske škole Jale univerziteta tokom kojeg su ispitivali odnos ishrane i rizika od pojave plućnog raka kod nepušača. Ekipa je radila sa 826 ispitanika oba pola; polovina je bolovala od raka, a druga polovina predstavljala je kontrolnu grupu. Svi učesnici ispitivanja bili su ili nepušači ili su pušenje ostavili najmanje deset godina pre samog ispitivanja.

Istraživači su od dobrovoljaca tražili da procene svoje uobičajeno konzumiranje dvadeset šest različitih namirnica. Statistička analiza pokazala je da konzumiranje presnog povrća i svežeg voća u značajnoj meri smanjuje kod nepušača rizik od pojave kancera na plućima. Procene pokazuju da nepušači taj rizik mogu da smanje za fantastičnih četrdeset procenata jednostavnim dodavanjem jedne i po porcije takvog voća i povrća svojoj svakodnevnoj ishrani.

Selen — Još jednim istraživanjem koje se pozabavilo povezivanjem ishrane i rizika od raka na plućima podvrgnuto je ispitivanju više od 120.000 muškaraca i žena u Holandiji, od pedeset pet do šezdeset devet godina starosti. Kod pacijenata je proveravan nivo raznih vitamina, minerala i karotina u krvi. Za osobe sa visokim nivoom selena, još jednog potentnog antioksidanta, utvrđeno je da imaju smanjen rizik od pojave raka na plućima. Selen učestvuje u proizvodnji glutation peroksidaze, enzima koji štiti ćelije od oksidativnog oštećenja.

Erlov recept za borbu protiv raka

Vitamin E: Najviše dve kapsule od 400 i.j. na dan, poželjno u suvom obliku zbog boljeg apsorbovanja.
Selen: Jedna kapsula ili tableta od 100 mcg na dan.

Komentari
Loading...