Rak dojke – simptomi

0

Ovoga puta, fokusirali smo se na simptome raka dojke i njihove opise.

gr

1. Čvorić ili zadebljanje u ili oko dojke i pod pazuhom

Ponekad, čvorići ili oticanje tkiva dojki mogu biti posledica hormonskih promena, međutim, ako to traje neko vreme bez promena na bolje, svakako trebate otići na pregled. Oticanje pod pazuhom – gde se nalaze limfni čvorovi, može biti znak da se telo bori protiv neke invazije; dok čvorići mogu ukazivati na postojanje ciste ili indikovati da je u pitanju zapušenje mlečnih kanala. U svakom slučaju, pregled je neophodan, ne boli i kratko traje a spašava život.

2. Promena oblika grudi

Ako je primetna promena u obliku grudi, naročito ako je jedna dojka manja ili veća od druge, ovo može biti znak da su mlečni kanali otekli – usled mesečnih hormonskih ili fibrocističnih ciklusa. U slučaju da otok nije povezan sa gorepomenutim ciklusima, potrebno je obaviti pregled i uraditi mamografiju, za svaki slučaj.

3. Curenje tečnosti iz dojke – a da nije mleko

Curenje tečnosti iz dojki, negde između 40 i 60 godine života nije neuobičajena pojava; dešava se usled hormonskih promena u telu žene i pred menopauzu, tako da nije zabrinjavajuća. Međutim, ako je u pitanju curenje iz samo jedne dojke, naročito ako je tečnost rozikaste ili crvene boje, konsultujte lekara kako biste uradili potrebne analize i utvrdili o čemu se tačno radi i šta je uzrok.

4. Promena veličine ili oblika bradavice

Godine i variranje telesne težine mogu uticati na veličinu, pa i oblik bradavice. Ipak, ako primetite da se bradavice uvlače, ne vraćajući se lako ili uopšte u svoj prvobitni položaj, posetite lekara kako biste imali manualni pregled, a ako je potrebno i ultrazvuk i mamogram.

5. Promena boje i teksture bradavice ili areole

Ako uočite plikove, bubuljice ili osip na koži oko bradavice ili samih oreola koji ne prolaze, obavezno posetite lekara. Postoji jedan neobičan tip raka dojke pod nazivom Pagetova bolest, koja se manifestuje u vidu osipa i ako se otkrije u početnom stadijumu, vrlo je izlečiv.

 

(Organ Vlasti)

 

 

 

Komentari
Loading...