Rahitis- Simptomi i lečenje

Rahitis je bolest kostiju koje rastu i javlja se u fazama njihovog najintenzivnijeg rasta, a to su dojenički period, predškolski i pubertet.

rah

Rahitis se najčešće javlja zbog nedostatka vitamina D koji je jedan od glavnih faktora u održavanju koncentracije kalcijuma u plazmi. Rahitis može nastati zbog nedovoljnog izlaganja deteta sunčevim zracima jer tada ne dolazi do dovoljnog stvaranja vitamina D.

Bolest se može razviti i zbog malog unosa kalcijuma u organizam. Taj tip rahitisa je hipovitaminski ili vitamin D-zavisni rahitis.

Drugi tip rahitisa je vitamin D-rezistentni rahitis koji nastaje zbog urođenih ili stečenih poremećaja u metabolizmu vitamina D, kalcijuma ili fosfora.

Rahitisu su sklonija deca majki koje su za vreme trudnoće imale manjak vitamina D. U poslednja dva meseca trudnoće najviše se kalcijuma troši na kosti pa se dete onda rađa s premalom zalihom kalcijuma.

Povećana učestalost rahitisa kod dojenčadi javlja se posebno u proletnim mesecima. Deca koja zimi ostaju u kući, a ne uzimaju dodatno vitamin D, nemaju dovoljnu količinu vitamina jer su bila premalo izložena sunčevim zracima koji su važni za nastanak tog vitamina u koži. Određene količine vitamina stvorenog za vreme leta ostaju pohranjene u jetri i mogu se koristiti tokom ranih meseci zime. Zalihe vitamina do proleća se potroše pa tada dolazi do razvoja rahitisa.

Uloga vitamina D

Vitamin D ima funkciju održavanja koncentracije kalcijuma u plazmi stalno te utiče na pravilnu mineralizaciju i demineralizaciju kostiju. On je neophodan za pravilno formiranje i rast kostiju. 95% kalcijuma u našem telu nalazi se u kostima.

 

Ishrana bogata vitaminom D

Prisutan je samo u hrani životinjskog porekla. Najviše ovog vitamina može se naći u ribljem ulju, posebno u ulju bakalara i sleđa. Nalazi se i u masnijim mlečnim proizvodima, ali ga tamo nema tako puno. Manje količine vitamina D nalaze se u jajima, mleku, siru, čak i u nekom povrću, poput kupusa i spanaća. Kako te količine nisu dovoljne, u većini zemalja se mlečni proizvodi dodatno obogaćuju vitaminom D.

nn

Lečenje rahitisa

Kod lečenja rahitisa najvažnija je prevencija. Prvenstveno je potrebno da dete svakodnevno boravi na suncu barem 15 minuta, pri čemu bi posebno trebalo izlagati lice i ruke.

Takođe kod prevencije rahitisa deci se daje vitamin D u obliku kapi. Uzimanje nadomesnog vitamina D posebno se preporučuje za dojenčad koja se hrane kravljim mlekom ili industrijskim pripravcima mleka koji nisu dodatno obogaćeni vitaminom D.

U prvoj godini vitamin D se daje kontinuirano, a u naredne dve samo u zimskim mesecima. Oko korišćenja kapi vitamina D i doziranja svakako se konsultujte sa svojim lekarom. Preterane doze ovog vitamina mogu biti štetne i nakon nekog vremena ostaviti trajne posledice u organizmu, pre svega na srce i bubrege.

Srodni članci:

 

Komentari
Loading...