Radič- lekovita biljka

Radič je retko kome omiljena namirnica.

Nekima čak i odbojna, i to baš zbog te spomenute gorčine. Ali to je njegov karakter, on je jak, otporan, gorak.

Međutim, nije samo to – mnogo je više od salate. Peče se u komadima na grilu ili u rerni, posoljen, posut maslinovim uljem i u tom slučaju pristaje svakom ribljem ili mesnom pečenju, ali i vegetarijanskom tanjiru.

Fantastično se slaže s voćem, poput krušaka i jabuka, s njim možete napraviti fantastičan rižoto ili još bolju testeninu.

Radiča sada ima na pijacama i u prodavnicama, a ako vam se posreći da uspete nabaviti treviški radič, odnosno radichio treviso, onda se zaista prihvatite ozbiljnog kuvanja. Jer, njega bi bilo šteta ubaciti u salatu samo zbog vizualnog doživljaja.

Ovaj radič potiče iz italijanskog grada Treviso u regiji Veneto, gde se naveliko uzgaja i njegovo je vreme ono zimsko. Prvi, raniji plodovi beru se polovinom septembra, a druga berba počinje krajem oktobra, dok sam radič svoj vrhunac doživljava u jeku zime, nakon prvih mrazova, jer je njegov slatkasto-gorkast ukus tada najizraženiji.

Kad kupujete radič pazite da bude svež, kompaktan i jake boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnom mestu. Pre konzumacije je važno baciti gornje listove, a one koje ćete koristiti je potrebno dobro oprati. U glavicama radič se može čuvati nekoliko dana u frižideru, a da bi do kraja održao svežinu najbolje ga je čuvati zamotanog u papirnoj kesi. Može se čuvati i u hermetički zatvorenim posudama, kao i vakumiranim plastičnim kesama.

Ova biljka i njene dobrobiti su zaista velike, a kako se čini, zdravstvenim dobrobitima radiča gotovo da nema kraja – ima jako antivirusno i antimikrobno delovanje. Sadrži važne vitamine B grupe, C i K vitamin, ali i dosta minerala – gvožđa, cinka, bakra i mangana, te je bogat vlaknima.

Zdravstvene prednosti

  1. snižava količinu holesterola i masnoće u krvi
  2. snižava krvni pritisak
  3. ublažava tegobe uzrokovane bolestima srca
  4. pomaže kod mršavljenja
  5. čisti creva
  6. uravnotežuje količinu vode u telu
  7. podstiče rad jetre i žuči
  8. sprečava osteoporozu
Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...