Rad mozga zavisi od pola

Prenos informacija u mozgu muškaraca i žena odvija se potpuno različitim putevima što objašnjava zašto su muškarci i žene uspešniji u različitim zadacima, pokazalo je snimanje mozga koje su sproveli američki naučnici.
mozakk

Tim sa sveučilišta Pennsylvania snimao je mozgove gotovo hiljadu muškaraca, žena, dečaka i devojčica te otkrio zapanjujuće razlike.

Mreža kretanja impulsa po mozgu pokazuje da se impulsi kod muškaraca kreću unutar jedne polovine mozga napred-nazad, a komunikacije s drugom polovinom su retke.

Kod žena je komunikacija dve polovine intenzivna.

Te razlike mogle bi objasniti zašto su muškarci uglavnom bolji u učenju i obavljanju pojedinačnih zadataka poput vožnje bicikla ili navigacije, dok su žene bolje u istovremenom obavljanju više zadataka, pišu naučnici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ispitanicima su tokom istraživanja zadati isti kognitivni testovi i čini se da njihovi rezultati podupiru te zaključke.

Žene su postigle bolje rezultate u pažnji, pamćenju reči i lica te socijalnoj inteligenciji, dok su muškarci bili bolji u analizi prostora i senzomotornoj brzini.

Naučnik dr. Ruben Gur kaže da je neverovatno kako su komplementarni mozgovi žena i muškaraca.

On veruje da će rezultati istraživanja pomoći i boljem razumevanju korena neuroloških poremećaja koji su često povezani sa polom.

Komentari
Loading...