Pušenje i zdravlje

Duvanski dim udisanjem ulazi u gornje disajne puteve i pluća . Cigaretama se dodaju razni dodaci koji duvan, sagorevanjem , čine jos toksičnijim.Sada važece teorije objašnjavaju štetno dejstvo duvanskog dima time što nikotin i druge štetne materije ulaze u plućne alveole i difuzijom prelaze u krv.Postoje i teorije po kojima duvanski dim remeti prirodnu magnetsku ravnotežu u plućnim alvelama i dovodi do poremećaja vezivanja kiseonika za hemoglobin.

200223819-001
Duvan u mozgu pojačava oslobadjanje dopamina i endorfina što kod pušaca stvara osećaj zadovoljstva i opuštanja ali istovremeno dovodi do zavisnosti od pušenja.Duvanski dim ima neposredna dejstva na disajne puteve s kojima dolazi u kontakt ali i udaljena preko krvi koja prenosi nikotin i štetne materije po celom organizmu.
Pušaci imaju grublji glas,kašlju i uglavnom pate od infekcija respiratornih puteva .Ovi dugotrajni hronični procesi često postaju maligni.Udaljena dejstva duvana se odnose uglavnom na poremećaj kardiovaskularnih organa.Dolazi do promena na krvnim sudovima što rezultira : povišenjem krvnog pritiska, poremećajem srčanog ritma i trajnim promenama na krvnim sudovima i srcu.

Svaki dugogodišnji pušac bi ujutro trebalo da stane pred ogledalo i da se zapita:“ Da li sam ovo ja? Da li ovo žuto i izborano lice pripada meni? Da li ću se svakog jutra buditi i kašljati? Da li da kupim novu kutiju cigareta ili 2-3 kg svezeg voca? Da li da se zavalim u fotelju i uživam u prvoj cigareti ili da izadjem na vazduh i prošetam? Da li je već vreme da odem kod lekara i vidim zašto kašljem, muči me gastritis, srce mi preskače i imam povišen pritisak?“ Umesto toga većina pušaca stavi glavu kao noj u pesak, užurbano popuši prvu cigaretu, nastavi dnevne aktivnosti i sve to uz cigarete koje svaki čas , uglavnom po navici, pali ,uvlači u sebe bezbroj dimova i ne razmisljajući mnogo o tome.

Upozorenja o štetnosti duvana napisana na kutijama cigareta pa čak i ono :“Duvanski dim ubija“ kao da su pisana za vrapce i pušači nastavljaju sa pušenjem uz bezbroj opravdanja: to mi je jedino zadovoljstvo u životu, duvan me opušta i smiruje,ugojiću se ako prestanem da pušim, od nečega mora da se umre, i moj deda je pušio pa je živeo 85 godina.… Mnogo opravdanja umesto priznanja da je uveliko postao zavisnik od duvana i da je krajnje vreme da postane gospodar svoga zdravlja i da izmeni životne navike.

Zavisnost od duvana je bolest i zato je treba lečiti. Samo izuzetno jake i zrele ličnosti mogu same da donesu odluku i prestanu da puše. Za one koji to ne mogu, a rešeni su da prestanu da puše,pružena ruka uvek postoji-samo je treba prihvatiti.

Komentari
Loading...