PUŠAČI: Ovaj test otkriva da li ćete dobiti rak!

Ukoliko ste pušač, rudar ili živite u zagađenom mestu, prirodno je da strahujete od toga da li ćete jednom zaraditi rak pluća, a pritom to prekasno saznati. Sada više nema razloga da se plašite
Rak
Stručnjaci iz Londona uspeli su da razviju test koji pušače može da upozori na su pod velikim rizikom da dobiju rak pluća. Sve što je potrebno, jeste da vam u laboratoriji uzmu bris iz usta ili nosa, a ćelije vaše sluzokože će dati odgovor.

Kako se pokazalo, kod ljudi kod kojih postoji predispozicija da se javi kancer ili je rak tek u svom začetku, uzeta kultura drugačije reaguje na inracrvenu svetlost, nego kod potpuno zdravih osoba. Takođe, kod onih koji imaju rak pluća, postoje abnormalne ćelije i u sluznici usne ili nosne šupljine.

Rak-pluca003
Ako se zna da od trenutka dijagnoze raka na plućima narednih pet godina poživi samo deset odsto obolelih, a dešava se i da zloćudna masa i po dvadesetak godina čuči pritajena, pre nego što zada udarc – jasno je zašto je važno na vreme otkriti rizik i preduprediti bolest pre nego što se uopšte ukaže potreba za lečenjem ili operacijom.

– Naša vizija budućnosti je da svi pušači mogu da odu kod lekara opšte prakse ili apoteku gde će, popštuno bezbolnom i neinvazivnom metodom, da daju uzorak na analizu. Zapravo, u pitanju je jedna vrsta ranog skrininga na ovu opaku bolest. Ako se pokaže da nešto nije u redu, pacijent bi se odmah slao na dalje pretrage i pratio u narednom periodu. Rano otkrivanje potencijala za bolest daje mnogo veće šanse za srećan ishod – rekao je kreator ovog testa, profesor Sem Džejns sa UCL-a.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Komentari
Loading...