Generic filters
Exact matches only

Pušači i ljubitelji kafe treba da pojedu 10 badema na dan! Zašto?

Pušači i ljubitelji kafe: Određeni saveti će pomoći nekima, ali možda neće pomoći drugima. Na sreću, većina problema sa spavanjem obično se rešava sama od sebe u roku od mesec dana.

Međutim, ako imate nesanicu kraće od tri meseca, to je kratkotrajna nesanica, a ako traje duže od tri meseca, onda je dugotrajna.

Ali izgleda da je uravnotežena ishrana najbolji saveznik u borbi protiv nesanice. Naime, studija objavljena u National Library of Medicine otkrila je da je samo dve nedelje redovne konzumacije badema povezano sa smanjenjem nesanice. Naime, 446 učesnika jelo je po 10 badema svakog dana tokom dve nedelje.

Pre učešća u istraživanju, 77% učesnika je izjavilo da ima problema sa nesanicom, dok su ostali izjavili da imaju kvalitetan san.

Nakon ankete, 69% učesnika je prijavilo probleme sa nesanicom, a 31% je reklo da dobro spava.

badem
Foto: Pexels

Pošto se bademovo mleko pravi od badema, može da reši i nesanicu.

Organizacija Sleep Charity, koja se bavi higijenom sna, navodi da na kvalitet sna najviše utiče ono što pojedete nekoliko sati pre spavanja.

Stručnjaci iz organizacije smatraju da su bademi pravi hit jer sadrže magnezijum koji poboljšava san, ali i opušta mišiće.

Osim toga, sadrže proteine koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi dok spavate, a takođe prenose telo iz stanja stresa i adrenalina u stanje mirovanja.

Zato je odličan izbor za popodnevnu užinu.

Međutim, pošto je spavanje komplikovan proces na koji mogu uticati mentalno zdravlje, svetlost i neki fizički problemi, važno je uzeti u obzir sve ove faktore.

Osim toga, kada je u pitanju ishrana, nije dovoljno samo dodati bademe jer spavanje utiče kada, šta i koliko jedemo tokom dana, nedeljama, mesecima i godinama.

Najvažnije je da se oslobodite kofeina i alkohola, koji mogu sprečiti da zaspite i imate kvalitetan san. Isto tako, pušači često imaju problema sa nesanicom, češće se bude i obično imaju “plitak” san.

Dok prestanak pušenja, oslobađanje od kofeina i alkohola može pomoći mnogima, svaka osoba treba da pronađe što više odgovora za dobar san.

BONUS VIDEO:

Foto Pexels
Autor/Izvor b92/Kucnilekar
Komentari
Loading...