Pulsni oksimetar

Vrednost zasićenosti krvi kiseonikom je pokazatelj trenutnog stanja organizma i moguće ga je jednostavno izmeriti. Pulsni oksimetar je senzor koji brzo i neagresivno meri saturaciju arterijske krvi kiseonikom. Kod odraslih se stavlja na kažiprs a kod novorodjenčadi na petu.Rezultati su iskazani u procentima i prikazuju se na displeju.

zastitna-folija-ekran-mobitel-screen-protector-slika-4747269

Paralelno se mere i vrednosti pulsa i prikazuju se kao mali dijagram srčanog rada na displeju.

Promene u radu srca ili u disanju menjaju zasićenost krvi kiseonikom. Ovo je naročito značajno u urgentnim stanjima praćenim krvarenjima sa vitalnom ugroženošću gde se brzo treba orijentisati o mogućem nastanku hipovolemijskog šoka. Usled cirkulatornog šoka u ovim stanjima nema dovoljnog snabdevanja tkiva kiseonikom i brzo dolazi do hipoksije i pretnje od smrtnog ishoda.

Saturacija krvi kiseonikom se meri i u hroničnim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, opstruktivna bolest pluća, napadi bronhijalne astme ili laringitisa, oštećenje kapilara na donjim ekstremitetima kod dijabetesa, poremećaji spavanja praćeni povremenim prestankom disanja, strah kod fobija neuroze srca itd.

timthumb.php

Značajna je i promena zasićenosti krvi kiseonikom i u nekim ekstremnim fiziološkim uslovima kao što je naprimer penjanje planinara na velike visine.Taj nedostatak se ispoljava kao glavobolja ili grčevi u trbuhu.Jedno od merenja ove vrste uradjeno je prilikom penjanja grupe alpinista planinarskog društva „Pobeda „ iz Beograda na vrh Akonagvu u Meksiku.Na visini od 2850 m vrednosti saturacije su se kretale od 91%, puls=92- 90%,puls= 68.

Parametri zasićenosti krvi kiseonikom (SpO2) izražavaju se u procentima i kreću se od 35%-99%. Vrednosti pulsa (PR) kreću se od 30-240 otkucaja srca/min ( BPM- beats per minute).

Komentari
Loading...