Pubertet kod devojčica i dečaka

Pubertet predstavlja period velikih promena i traje nekoliko godina. U pubertetu se menja telo, toliko da ti može izgledati strano i nepoznato, a menjaju se i tvoja osecanja, kako o tebi, tako i o osobama koje te okružuju.

tinejdzeri

Pubertet se kod DEVOJCICA javlja izmedu 10 i 15 godina a promene se dešavaju pod uticajem ženskog polnog hormona, estrogena. PROMENE koje se dešavaju u tom specificnom periodu su:
• povecavaju se grudi (ne brini se ako primetiš da je jedna dojka veca od druge, to je uobicajena pojava i vecina žena ima jednu dojku vecu od druge).
• povecana dlakavost oko polnog organa, ispod pazuha, na nogama a kod nekih i na licu.
• pojacano znojenje
• pojava bubuljica – akni
• i konacno, dolazi do najvažnije promene u pubertetu- prve menstruacije.

Prva menstruacija koja se naziva menarha se javlja izmedju 10 i 15-te godine. Od tog perioda tvoji jajnici otpuštaju jedno jajašce svakog meseca koje kroz jajovod ide prema materici. Ako sperma muškarca ne oplodi jajnu celiju žene, jajna celija propada i izlazi iz organizma zajedno sa menstrualnom krvlju. Ta pojava se naziva menstruacija i traje od tri do sedam dana.
Devojcice imaju u pocetku neredovnu menstruaciju. Može se desiti i da izostane nekoliko meseci i zbog toga se nemoj brinuti jer je to normalno.
Menstrualni ciklus je vreme izmedju prvog dana jedne menstruacije i prvog dana sledece, a može da traje od 21 do 35 dana.
Neke devojcice se osecaju dobro tokom menstruacije dok se neke osecaju neprijatno, imaju bolove u donjem delu stomaka i ledjima. Menstruacija nije bolest nego normalna pojava u životu devojke, pa su i sve ove pojave vezane za menstruaciju uobicajene.

U svrhu upijanja menstrualnog krvarenja se koriste ulošci i tamponi. Ulošci se pricvršcuju za gacice. Tamponi se nameštaju u vagini i nisu pogodni za mlade devojke koje nisu imale seksualne odnose.

Kod DECAKA se pubertet javlja nešto kasnije, izmedju 12. i 17. godine a muški polni hormon, testosteron, je glavni “krivac” za promene koje se dešavaju u tom periodu a koje se ogledaju u sledecem:
• pojacan rast tela, posebno u visinu
• povecanje polnog organa, što podrazumeva rast penisa i testisa.
• pojacana dlakavost po telu, posebno u podrucju polnog organa, pazuha i lica.
• promena glasa – mutiranje
• pojacano znojenje
• pojave bubuljica – akni
• dolazi do pojave “mokrih snova” koji se javljaju kada decaci sanjaju erotske snove zbog cega se uzbude i doživljavaju ejakulaciju (izbacivanje sperme).

Pored ovih burnih fizickih promena, pubertet predstavlja i period velikih emotivnih promena. Emotivno sazrevanje kroz koje prolaziš tokom puberteta je razdoblje puno naglih promena raspoloženja, nedoumica, sumnji. Menjaju se tvoja osecanja prema sebi, tvojim prijateljima i prema tvojoj okolini. Potrebno je vreme da se prilagodiš ovim promenama, a potpuno je normalno da se osecaš zbunjeno i nervozno kada se nešto dešava po prvi put. Ipak, opusti se i probaj da uživaš u novim stvarima koje donosi pubertet i budi ponosan/na na sebe i svoje telo.

Komentari su zatvoreni..