Psorijaza -provereni narodni lekovi za lečenje

Psorijaza je hronična, genetski determinirana kožna bolest za koju je tipična pojava crvena, zdebljanja kože koji su prekriveni srebrno belim, mekinjastim i suvim ljuskama.

uu

Promene najčešće nastaju na laktovima, kolenima, temenu i trupu ali može se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela  .

Normalno, koži treba oko mesec dana da se ćelije transformiraju i dospeju u rožnati sloj. Kod psorijaze, ovaj proces traje samo nekoliko dana, što je rezultat stvaranje ljusaka. Psorijaza je hronična, doživotna bolest koja se može kontrolisati lečenjem.

Obično ne utiče na opšte zdravlje, sve dok nije zanemarena ili ako se pojavljuje u starijoj ili vrlo ranoj dobi. Relativno,psorijaza je česta, njome je pogođeno 1 do 2 posto ljudi. Može se dogoditi u bilo kojoj dobi, iako vrlo retko u ranom detinjstvu. Najčešće se pojavljuje kod ljudi izrazito blede kože.

Lečenje psorijaze

Kupajte se svaki treći dan u mlakoj vodi sa sapunom. Nakon kupanja istuširajte se hladnom vodom i brzo posušite laganim dodirima peškira. Posle toga, obolele delove tela navlažite i ispirate čajem od mešavine trava:

 •  40 g listova gaveza
 •   30 g listova žutog ruzmarina
 •   20 g plodova crnog trna
 •   10 g crvotočine

Trave jako sitno usitnite i izmešajte. U litru proključale vode staviti 20 g mešavine trava i kuvajte poklopljeno 5 minuta. Kad se čaj ohladi, procediti ga u flašu. Nakon što su se ovlažila i isprala obolela mesta, osušite i namazate melemom.

Recept za pripremu prirodnog melema protiv psorijaze

Sastojci:

 •  4 dl domaćeg maslinovog ulja
 •   4 kašike mladog maslaca od kiselog mleka
 •   4 kašika pavlake od slatkog mleka (kajmak)
 •   20 g cvetova i listova ruzmarina
 •   20 g cvetova i listova lavande
 •   20 g kore bazge
 •   10 g listova trputca

Priprema:

Sastojke stavite u dublju posudu i lagano mešajte na laganoj vatri dok se maslac i pavlaka ne rastope. Zatim dodajte 2 dl kantarionova ulja (gospina trava) i dalje mešajte 40 minuta, pazeći da temperatura mešavine ne bude veća od 70°C, što znači da mešavina ne sme proključati. Vruć melem procedite kroz cediljku sa sitnom mrežom u teglu. Kad se ohladi, zatvorite teglu i držite zatvoreno.

Mast od rosopasa

Na 50 g masti od svinjskog droba staviti 5 g soka od rosopasa. Dobro izmešajte i stavite u frižider. Mažite obolela mesta nekoliko puta dnevno.

Kupke

3 puta dnevno napravite kupke od poljske preslice. Uzmite 200 g preslice, stavite u 5 litara vode i ostavite da odstoji 12 sati. Stavite na šporet da proključa i uspite u pripremljenu vodu za kupku. U vodi ostati 20 minuta, bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati 1-2 sata kada dolazi do jakog znojenja.

Drugima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...