Psorijaza – prirodni melemi

Psorijaza je hronična bolest kože nepoznatog uzroka, od koje pati oko 3% svetske populacije. Psorijaza nije samo bolest kože, već je i poremećaj imunog sistema. Važno je napomenuti da psorijaza NIJE zarazna. Iako trenutno ne postoji lek za trajno lečenje psorijaze, postoji mnogo vrsta tretmana koji pomažu u kontrolisanju ove bolesti. U tretmanu psorijaze, od velike pomoći su i prirodna sredstva.

mel

Melemi i kupke protiv psorijaze

  • Kožu svakodnevno dva puta mazati svinjskom mašću. Za žarišta koja se pojavljuju po celom telu i za krastave ljuspe u 100g svinjske masti treba dodati 10g soka od svežeg rosopasa, mišjakinje ili crnog sleza. Ovu mast treba čuvati u frižideru i mazati dva do tri puta dnevno.
  • Od mišjakinje (Stellaria media) se takođe pravi efikasan melem tako što se od listova ove biljke iscedi sok, pomeša sa medom u odnosu 3:1 i zatim koristi za obloge.
  • Pored ovih melema, protiv psorijaze pomažu i svakodnevne kupke od crnog sleza i rastavića. Ista količina ovih biljaka se pomeša i preko noći ostavi potopljena u hladnu vodu. Oko 200 g biljaka je dovoljno za jednu kupku. Kupka se koristi tako što se potopite 20 minuta u vodu, s tim što torzo (srce) mora biti izvan vode.

Dodaci ishrani

U borbi protiv psorijaze važno je paziti na ishranu. Morate smanjiti unos crvenog mesa, rafinisanih masti, belog šećera i proizvoda od belog brašna. Jedite puno svežeg voća i povrća, semenki, mahunarki, te maslinovog ulja i ulja od semenki bundeve i grožđa. Pijte filtriranu vodu i nezaslađene biljne čajeve.

Smesa od semenki sa jogurtom se takođe pokazala kao dobro sredstvo. Za ovu smesu vam treba:

  • 100 g semenki lana
  • 100 g semenki tikve
  • 100 g suncokretovih semenki
  • 100 g susama
  • 50 g cimeta

Semenke možete samleti u mlinu od kafe, ili istucati  pa dodati cimet. Ovu mešavinu naspite u zatvorenu staklenu posudu i uveče dodajte jednu veliku kašiku u čašu nemasnog jogurta (2 dcl). Ovako pripremljenu smesu jedite ujutru. Isto jutro napravite novu smesu koju jedete isti dan uveče. Ponavljati dok ne potrošite mešavinu.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...