Prvo tromesečje je najvažnije za razvoj srca?

Deca, koja su tokom prvog tromesečja bila jako mala, imaju povećan rizik od nastanka srčanih bolesti , otkriva novo istraživanje naučnika iz Nizozemske.

krada-imena-za-bebu-4124-469x313-20140814161301

Rezultati istraživanja upućuju da je prvo tromesečje ključno razdoblje za razvoj srca i prevenciju srčanih bolesti kasnije u životu. Takođe su ustanovili da je prvo tromesečje razdoblje kada se srce, ali i drugi telesni organi počinju formirati i razvijati .

U istraživanju je učestvovalo 1200 dece uzrasta od 6 godina. Naučnici su analizirali njihov rizik od nastanka srčanih bolesti i analizirali faktore rizika, kao što su postotak masti, vrednost krvnog pritiska i holesterola.

Rezultati su pokazali da postoji povezanost između usporenog razvoja u prvom tromesečju trudnoće i povećanih faktora rizika za nastanak srčanih bolesti u ranom detinjstvu .

“Ovo istraživanje ukazuje da usporen razvoj fetusa u prvom tromesečju može imati negativne posledice na zdravlje srca” , izjavio je voditelj istraživanja prof. Vincent Jaddoe .

Naučnici ističu da je potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se otkrili pravi razlozi povećanja rizika od nastanka srčanih bolesti, prenosi WebMD .

Faktore, koji uzrokuju usporen razvoj fetusa, se u većini slučajeva mogu sprečiti. Redovni odlasci na ginekološke preglede i pridržavanje saveta od ginekologa  doprinet će rastu i razvoju fetusa.

Iako veliki broj trudnoća nije planirano, poželjno bi bilo nekoliko meseci pre pokušavanja začeća, uzimati suplemente koji će pripremiti telo žene na trudnoću i tako osigurati najbolje moguće uslove za detetov razvoj.

Prestanak pušenja, umerena konzumacija alkohola i održavanje zdrave telesne težine su neki od načina pomoću kojih možete pozitivno uticati na detetov razvoj.

Komentari
Loading...