Prva beba rođena “prirodnom” VTO

Staru metodu veštačke oplodnje preti da zameni ova tehnika. Prednost novog tretmana je ta što za razliku od starog ne koristi veštačke hormone, već samo kispeptin hormon prirodnog porekla, čime su rizici tradicionalne metode izbegnuti.

3216_trudnica-foto-Dreamstime_300x0

Sedmomesečna beba, dečak Het iz Londona, prvo je dete rođeno ovakavim postupkom. Njegovo rođenje u aprilu ove godine delo je revolucionarne tehnike koja nosi zanimljiv naziv “prirodna “ veštačka oplodnja. Ona omogućava proizvodnju jajnih ćelija na mnogo bezbedniji način za majku. Predstavlja sigurniju verziju oplodnje za hiljade žena koje čekaju da se ostvare u ulozi majke.

Hetova mjaka Suzan Kid oduševljenja je zbog rođenja svog sina. Trudnoća je kako je ona opisuje, bila zdrava i normalna, a dečak je rođen sa 3,4 kilograma.
– Mi smo tako srećni što imamo Heta. To dokazuje da ova metoda radi. Znam da smo pomogli njenom proboju – rekla je srećna mama.

I dok je gospođa Kid prva žena koja je dete rodila primenom ove metode, još deset žena u bolnici “Hamersmit” u Zapadnom Londonu čeka na primenu ovog postupka.

Tridesetčetvroogodišnja gospođa Kid od 2008. godine kada se udala za svog tri godine mlađeg supruga Kamela, pokušava da ostane u drugom stanju. Lekari su ustanovili da za njenu neplodnost ne postoje konkretni razlogi, pa je njen slučaj zaveden kao “neobjašnjiv”. Upućena je na primenu konvencionalne veštačke oplodnje, koja nije davala rezultate.

Kada je jednog dana ugledala reklamu za novi tretman u bolnici “Hamersmit”, rešila je da se podvrgne novoj metodi. Terapiju je počela da prima jula prošle godine, a nakon tri nedelje primene ona je ostala u drugom stanju.

– Nisam primetila negativne promene u odnosu na konvencionalnu metodu – rekla je Suzan.

PREDNOSTI NOVE METODE

Žene koje se odluče za prirodnu veštačku oplodnju zaštićene su do hiperstimualcije jajnika oboljenja koje izaziva oslobađanje prevelikog broja jajnih ćeliaja, a u i u retkim slučejevima i smrtni ishod. Najugroženije od negativnih dejstava tardicionalne veštačke oplodnje su žene sa plicističnim janicima koje taj zdravstveni problem ometa da postanu mame .
– Rezultati studije su veoma ohrabrujuči za žene sa največim rizikom. Nova metoda veštačke oplodnje predstavlja prirodnu alternativu konvencionalnoj – rekao je Vahlit Dilo sa “Imperial Koledža”.

 

Autor: Jelena Milenković

 

 

Komentari
Loading...