Proverite svoje mladeže

Mladeži su benigne, dobroćudne promene na koži.

 

Karakteriše ih tamnija boja, preko ružičaste, do svetlo braon boje i mogu biti u ravni sa kožom ili blago uzdignuti. Pojavljuju se u svim uzrastima i mogu biti različitih veličina od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Mladeži su u osnovi bezopasne promene, ali u retkim slučajevima mogu postati maligne. Zato su neophodni povremeni pregledi kod specijaliste dermatologa jer bi uočavanje promena moglo da bude važan korak u dijagnozi malignog melanoma.

Prepoznajte sumnjiv mladež

Koriste se ABCDE pravila kliničkog pregleda koja podrazumevaju vizuelno (okom) uočavanje sledećih karakteristika izgleda i osobina (ponašanja) mladeža:

A– simetrija, mladež je nepravilnog oblika

B–granica, mladež ima nepravilne ivice, nareckane prema okolnoj koži

C–boja, mladež ima zone smanjene ili pojačane boje tj, pigmentacije

D–dijametar, mladež je većeg promera od 6mm

E–elevacija, mladež se uvećava i raste u visinu ili površinski ka okolnoj koži

Osobe sa brojnim atipičnim mladežima imaju znatno veći rizik za razvoj melanoma, tako da je potrebno da odlaze na preglede kod dermatologa u redovnim vremenskim intervalima

Za uklanjanje mladeža koriste se dve metode

Radiotalasna metoda je bezbedna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurskoj intervenciji sto je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

Hirurška metoda kojom se vrši elipsasta ekscizija u lokalnoj anesteziji sa minimalnim rezom. Dubina i širina ekscizije zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

Kako smanjiti rizik

  • Izbegavajte solarijum
  • U intervalu od 12-16h ne izlažite se suncu intenzivno
  • Koristite kreme sa zaštitnim UV faktorom većim od 30
  • Radite samopregled postojećih i novonastalih mladeža
Foto Pixabay
Autor/Izvor Kucnilekar.com
Komentari
Loading...